Адв. Гънчо Гънчев срещу законодателството в частна полза

Гънчо Гънчев - 17 МИР – Пловдив област и 22 МИР – Смолян
Гънчо Гънчев - 17 МИР – Пловдив област и 22 МИР – Смолян

Роден съм в гр. Карлово през 1977 г. Семеен съм с прекрасна съпруга и  две прекрасни деца – Зара на 2,5 г.  и Кристиан на 5.

Родът ми произлиза  от гр. Плевен. Наследник съм на първата светска девическа учителка в България от времето на Възраждането –  Анастасия Димитрова; на Киро Илиев – четник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, загинал геройски на 18 юли 1868 г., на връх Бузлуджа. В рода си имам дядо, участвал в превземането на Одринската крепост, който е бил ранен тежко, но оцелява. Техният завет да се боря за свободата, за истината, за образованието никога не забравям. Мечтата ми винаги е била да се боря срещу неправдата – затова и станах адвокат.

Как влязох в политиката

На 10 април 2023 г. ме уведомиха, че е постъпила молба от  колега – общински съветник – за напускане на Общинския съвет в Карлово, поради здравословни причини и аз съм следващия в листата, който трябва да заеме неговото място. Пред мен възникна въпросът: защо да влизам в политиката? Имах добрия пример на моя дядо, който е бил заместник-кмет на община Карлово – изключително почтен и отдаден на обществото, по мнението на карловци, един от строителите на съвременно Карлово. То имаше и друго – знам, че мога да помагам на града си и всеки в Карлово да има равен шанс и перспектива да живее добре. Все пак сме града на Васил Левски  и към закърмен със завета,  който ни  е оставил – за чиста и свята република. Така влязох в политиката.

Както в местна власт,  така и на национално ниво,  в политиката трябва да влизат силни хора – не с користни цели, а идеалисти, отдадени на обществото. Като адвокат съм доказал, че с каквото съм се заел, е било завършено и отстоявано докрай. Каузите,  които съм защитавал и хората, които срещнах по пътя, като Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, ми вдъхват увереността,  че не всичко е загубено. Българите сме доказали през вековете, че когато е най-трудно и когато имаме каузи, знаем как да се обединяваме пред общата опасност.

Какво искам да променя

Заради посредствените ни политици, не можахме да насочим европейската  солидарност и европейските средства към селското стопанство и иновациите, в развита и конкурентна икономика,  в продукция  с висока добавена стойност.  Продаваме зърно, не бисквити; продаваме  суровина, а не краен продукт. А трябва да е обратното – български компании трябва да произвеждат българска  продукция, да изнасяме екологични и био разнообразни храни, чуждите компании да купуват нашия краен продукт,  а не ние, купувайки чуждото, да обричаме на фалит родните производители. Защо споменавам селското стопанство ли? Защото по образование съм и агроном и инженер “Земеделска техника”. Досегът със земята винаги ме е изпълвал с едно особено чувство на спокойствие и принадлежност.

Юридическото ми образование със сигурност е плюс, особено с предизвикателството да се боря срещу незаконни актове на местната власт и чувството за безнаказаност, което създава усещане за безнадеждност и безпомощност у хората. Именно и това беше причината да създам НПО “Мандат” – организация,  която да се опълчи на порочния модел на местно самоуправление. Много хора, които имат власт, са се вкопчили в нея и не желаят да  я пуснат. Сраснали са се със стола на кмет или общински съветник. Ние застъпваме тезата, че въвеждането на мандатност е единственото лекарство срещу порочните практики. Така ще се прекъснат редица зависимости, възникнали през годините, а обществото ще се превърне в група за натиск срещу корупцията и принципа за „лоялност към местния феодал“. От местното самоуправление до националното управление – всичко е част от тази порочна пирамида, която периодично възпроизвежда едни и същи корумпирани субекти. Време е да сложим край на това.

На следващо място,  считам че грешните решения на местно и национално ниво са плод на ниска правна култура и непрофесионален подход на законодателния орган. Нагледахме се на некомпетентни хора и набедени юристи, невлизали в съдебна зала, които ни вкараха в безпрецедентна конституционна и институционална криза. Нагледахме се на „извънредно“ законодателство, което не защитава интереса на гражданите, а спасява определени лица. Единственият начин за промяна е чрез върховенство на правото: реформа в законодателството с ясни правила и законови норми, ревизия на назначенията, проследяване за конфликт на интереси, граждански и обществен  контрол. Не е трудно; воля трябва и компетентност за създаване на система и работещи механизми.

Какво ме мотивира да продължавам

Вярвам в убежденията и интуицията си. Досега не са ме подвеждали. Затова и убедено днес мога да Ви призова да подкрепите НИЕ ИДВАМЕ с № 21 в бюлетината. НИЕ ИДВАМЕ, когато е трудно. НИЕ ИДВАМЕ, когато е време за битка. НИЕ ИДВАМЕ, за да си отидат те!

Гласувайте за адв. Гънчо Гънчев с ✅ 21 в бюлетината в 17 МИР – Пловдив област, в 22 МИР – Смолян и с преференция 112 в изборите за Европейски парламент. НИЕ ИДВАМЕ!