Арман Бабикян поиска признаването на Геноцид с декларация от българското Народно събрание

Арман Бабикян в НС
Арман Бабикян в НС

Ден преди отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на арменския геноцид, новият парламент на България има шанс да покаже ново лице. Лице на солидарност и истинска съпричастност към трагедията на повече от 1 500 000 арменци, избити или насилствено депортирани от репресивните режими в Османската империя в края на XIX и началото на ХХ в. Това се посочва в декларация на ПГ на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, представена от народния представител Арман Бабикян. По думите му тази рана в историята на човечеството продължава да кърви и да предизвиква трусове в редица цивилизовани общества, точна толкова, колкото и всяка болезнена тема в историята, която отказваме да затворим. „Защото избиването на арменците „проправи пътя” и на Холокоста, и на Катин, и на червените кхмери, на културната революция в Китай. Това е престъпление срещу човечество, повторило се след това в Руанда, Уганда, Босна. Непризнаването на Геноцида над арменците е омаловажаване и на горчивата историческа съдба на българите от Одрин и Беломорието“, се посочва в декларацията.

Много държави в Европа и света дръзнаха да признаят арменския геноцид, за да могат народите им и световната общност да продължи напред. Това е морален акт, не политически! В България през 2015-та г. предишните управляващи не събраха смелост да нарекат събитията с истинските им имена, а стигнаха само до витиевати формулировки за трагичните исторически факти. Очевидно политиците тогава разбираха инструментите на дипломацията и добросъседството, като проява на малодушие и страх. Но хората в България вече не ги е страх!

„Факт са също така и думите на Хитлер: „Някой спомня ли си избиването на арменците?” Факт е и признаването на арменския геноцид от парламентите на Франция, Кипър, Русия, Гърция, Белгия, Швейцария, Полша, Латвия, Ватикана, Италия и Великобритания. Извън Европа, държави като Аржентина, Австралия, Канада, Уругвай и Бразилия също официално признаха и осъдиха изтреблението на арменците и прогонването им от земи, които те са обитавали повече от 8 века. Още през 1975 година долната камара на Американския конгрес призна геноцида над арменците и задължи американските президенти да отправят съболезнователно послание към арменския народ на всеки 24 април. Факт е и решението на Френския парламент от 12 октомври 2006, когато прие Закон за криминализиране на арменския геноцид, според който всеки, отричащ неговото съществуване подлежи на наказателно преследване“, подчерта Арман Бабикян.

Пребиваваме в парламента на Република България в момент, в който българските граждани поискаха промяна и отказват повече да живеят с лъжи. Гражданите узряха за истината и ни изпратиха тук, за да я отстояваме като висша ценност. Гражданите поискаха честност и морал в обществените отношения и днес имаме възможност да им дадем символичен знак за това от високата трибуна на висшият законодателен орган на държавата. От ПГ на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ предлагаме Народното събрание на Република България да приеме декларация, с която обявява за геноцид избиването на арменци в Османската империя през 1915-1916 година. Арменците в България, Армения и хилядите, разпръснати из целия свят очакват този акт на солидарност. След изследователите и историците, е ред и на политиците да направят своята стъпка към възстановяването на историческата правда, се посочва още в декларацията на ПГ на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.