Битите под колоните млади хора влязоха в парламента Николай Хаджигенов: „Те победиха! Именно те свалиха диктатурата на Борисов!”

Арман Бабикян - полицейски ботуши - трибуна - извънредно заседание на НС
Арман Бабикян - полицейски ботуши - трибуна - извънредно заседание на НС

Цвети, Жоро, Евгени… Част от 11-те млади хора, които на 10 юли миналата година попаднаха под ботушите и полицейските палки под колоните на Министерски съвет, днес влязоха в Народно събрание, а полицейски кубинки „стъпиха“ на трибуната на българския парламент. Това са само два фрагмента от извънредното заседание на парламента, насрочено заради кадрите на полицейско насилие над демонстранти, които бяха показани от комисията Хаджигенов.

Филмчето показва, че управлението на режима Борисов няма аналог в ЕС – ужасяваща диктатура, боравеща със средства, които използват по време на война. Така, както правеха в Ирак, Сирия, Афганистан – трупат на купчини деца, осмелили се да знаят гражданските си права и да се борят за свободата си, каза народният представител Николай Хаджигенов от „Изправи се, БГ! Ние идваме!“. По думите му тези млади хора не са обичайните жертви на полицейско насилие. „Те не просто оцеляха. Те победиха! Именно те свалиха диктатурата на Борисов!“, категоричен бе Хаджигенов, който е адвокат на 5-ма от пострадалите от полицейския произвол на 10.07.2020 г.

Той посочи, че преките извършители, тези с палките и шутовете, ще понесат своята отговорност, но истинските виновници са нагоре – минаваме през началниците в СДВР или съответните полицейски служби, министрите на вътрешните работи, стигаме до тогавашния състав на Министерски съвет и лично до Бойко Борисов. „Никой от нас няма илюзията, че обикновените милиционери са взели такова решение сами. Да, хипотетично е възможно да има 55 000 садисти в униформа, но аз него вярвам. Това, в което съм убеден е, че те са изпълнявали разпореждане“, каза Николай Хаджигенов. Според него побоят не е извършен с цел да се спаси герба от опетняването му с домати и с яйца. „Това беше направено с една единствена цел – да запази властта на диктатора на всяка цена“, заяви още Николай Хаджигенов.

Народният представител Мария Капон се обърна директно към Цвети, Жоро, Евгени от трибуната на Народното събрание и се извини – на тях и на всички български деца. „Извинявайте, че допуснахме 12 години да ни управляват тези хора, по този начин. Отговорност на нашето поколение е да изчистим това и да върнем на релсите истината, така че да може да дойде вашето време“.

Обещахме на протеста миналата година, че ще стигнем докрай и няма да оставим нещата да се покрият. Обществена реакция трябва да имаме винаги, когато някой доказва властта си с насилие или когато някой стъпква свободата с ботуши, каза от своя страна Арман Бабикян и постави полицейски кубинки на трибуната пред себе си. „Ние тук сме пред избор дали полицейският ботуш на властта е по-висок от свободата ни?! Свободата ни на граждани! Свободата и децата ни са най-ценното, което имаме“, категоричен бе народният представител. Той посочи, че НС не е трибунал и не може да произнася присъди, но може да свърши своята част от работата, за да има справедливост в страната – може бързо да премахне спецпрокуратурата и спецсъда, и да премести Бюрото за защита при министъра на правосъдието. „Трябва да започнем нашата работа, за да опазим ценностите си. Става дума за ценности, които трябва да сплотяват нашето общество, а не за ценности в чекмедже!“, категоричен бе Арман Бабикян, който завърши със стих на поета Славимир Генчев от 1945 г., във връзка със събитията тогава:

„За идеали не надигайте глас,
че няма кой да ви слуша:
когато цървули дойдат на власт,
те се превръщат в ботуши. “