Българската Православна Църква се е превърнала в проводник на чужди за българския народ разбирания

В дни на безчовечна ярост, кръвопролитие и жестокост, Българската Православна Църква даде пореден знак на подкрепа към представителите на държава, причиняваща тези издевателства. На вчерашния ден Старозагорската митрополия присъди почетен плакет и грамота за участие в тържествата по повод 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир на посланика на Руската Федерация Елеонора Митрофанова. Този акт, извършен в момент, когато тази държава избива хиляди християни, разрушава стотици църкви, дори когато в тях се крият жени и деца, е доказателство, че висшият клир на Българската Православна Църква се е превърнал в проводник на чужди за българския народ и духовенство разбирания.
До този момент остана без отговор от Светия Синод и подписката за отнемане на Владимир Путин на присъденото му най-високо отличие на ППЦ през 2003 г. – орден „Свети Цар Борис – Покръстител“ (златен).
Подобно поведение на висши духовници отблъсква миряните, приели базисните хуманни ценности на християнството и православието. Двуличието и мълчанието пред злото превръщат тези хора в съучастници, които приветстват по свой начин политици, прегазили основни воли и заповеди, популярни като: Не кради! Не убивай! Не лъжесвидетелствай!…
Същата Българска Православна Църква имаше достойнството да спасява обречените от фашизма народи, а днес с малодушие и радост, подкрепя агресорите.