Колко години ни трябват?

Извън църковния канон, учените-изследователи все още търсят доказателства по темата „Защо на Моисей са му били необходими 40 години да прекоси разстояние, което е можел да премине с народа си за няколко десетки дни?“ Дали защото едно поколение е трябвало да си отиде или защото народът дълго време е спорил, изминавайки пътя през пустинята.

От настъпването на демокрацията в България вече минаха 33 години – Христова възраст. Казват, че на тази възраст хората стават „Хора“. Дали стремежът към общочовешки ценности в България стана „стремеж“ или трябва да продължим пътя си по пустинята на крепостническото си светоусещане?

Скоро ще се навършат два месеца от война, която светът не познава вече осемдесет години. За разлика от Моисей, очевидно, че водачите на страната ни още не знаят дали да тръгнем към Обетованата земя на човешката цивилизация или да си останем роби на страховете, комплексари на дребнодушието и търговци на националния си интерес.

Да, прав е министърът на външните работи на Украйна – Дмитро Кулеба, който ни каза: „Ние няма да ви насилваме да направите каквото и да било, защото уважаваме България и националния ви интерес.“ И наистина, никой не може насила да ни присъедини към цивилизования свят, въстанал срещу геноцида на Путин. Украйна и светът ще уважи нашия „национален интерес“ да останем при мишките.

Мишкуванията с процедури в Народното събрание, за да не видим истинските лица на управляващите, ще доведат само до това България да запише една позорна страница в новата си история. За мен маските са  паднали и не си задавам въпроса кой на чия страна е. Важно е България да заеме страната на общочовешките ценности, които, за съжаление, към днешна дата се налага да бъдат отвоювани с оръжие.

Ние трябва да бъдем част от тази съпротива на Украйна срещу агресията на Путин. Всяко отстъпване от тази позиция означава негласно съгласие с диктатора-агресор и позор за страната ни. Призовавам българското правителство и президента Радев да осъзнаят най-после ролята си. Пазенето на рейтинг не е спасило нито едно управление, но е отвеждало България в третия свят не веднъж, далеч от Европа.

Валентина Василева – председател на Единна народна партия, част от „Ние идваме!“