Валентина Василева-Филаделфевс – музикантът със смело сърце

Валентина Василева-Филаделфевс - 29 МИР – Хасково
Валентина Василева-Филаделфевс - 29 МИР – Хасково

Бях дете през последните години на комунизма, когато всичко се рушеше като падащо домино. Ранните ми младежки години минаха в прехода на разпад, хиперинфлация, купонната система, тревогите на родителите ми. Това не означава, че нямах прекрасно детство. Напротив! Аз съм от поколението, за което беше достатъчно да има ластик, гелнички и топка, за да се забавлява, а филията с лютеница не беше по-малко значима от бургера днес. Освен това светът се отваряше и ние както можехме да изпеем „Чунга – чанга“, със същия успех дивеехме на Scorpions, Бийтълс и Майкъл Джексън.

Защо тогава съм от вечно недоволните и в политиката? Защото когато ни беше много трудно вкъщи, когато виждах възрастните около мен и питах майка и татко кога ще се оправи България, те ми отговаряха – „Не се тревожи. Още малко и ще се оправим“. Оттогава минаха доста години, те са вече покойници, а когато дъщеря ми, която е на моята възраст тогава, ме пита – „Мамо, България кога ще се оправи?“, аз ѝ отговарям същото – „Не се тревожи! Още малко и ще се оправим.“

С това „малко“ погребваме поредно поколение и изпращаме децата си в чужбина. С това „малко“ 30 години търсим кой е виновен за нашето безчестие и мизерия. С това „малко“ оправдаваме мълчанието си пред неправдата. С това „малко“ мразим целия свят, заради страха си от родния феодал. С това „малко“ се правим, че не виждаме как едни хора „от нашите“ ограбват страната ни. С това „малко“ се оправдаваме пред децата, че някой друг е виновен. С това „малко“ искат да ни вземат свободата срещу парче хляб. А някъде по света хората са на път да стигнат до Марс, докато при нас е постижение да има асфалтиран път до селското гробище.

Днес съм в политиката, заради това „малкото“, с което трябва да приключим.

Не е трудно, ако убедим повече хора, че законът е истинското равенство, образованието е истинската свобода, защитата на международното право, а не страхът от силата, е единственият път на човечеството към щастливо бъдеще, а човешките права са начин на живот.

Това е достатъчно, за да излезем от света на по-малкото зло и да влезем в историята на човечеството от 21 век като малка, но преуспяваща, достойна и културна страна.

Гласувайте за Валентина Василева-Филаделфевс с ✅ 21 в бюлетината в 29 МИР  – Хасково и с преференция 106 в изборите за Европейския парламент. НИЕ ИДВАМЕ!