Развито общество се гради от здрави, образовани и културни хора

Валентина Василева в предаването „Делници“, ТВ Евроком
Валентина Василева в предаването „Делници“, ТВ Евроком

Видео от участието на Валентина Василева в предаването „Делници“, ТВ Евроком, вижте ТУК.

✅ Нека се върнем назад и да си спомним какво са направили нашите държавници след освобождението. След като са структурирали армията и полицията, са стъпили върху основата на читалищата и са започнали изграждането на цялата мрежа от културни институти в страната. Защо? Защото са знаели, че една страна се идентифицира през културата.

👉 Сега държавата се чуди как да се отърве от културните институти, извън националните. Да, само че няма как да имаме Народен театър „Иван Вазов“, ако нямаме регионални театри. Звездите се раждат, учат и изграждат там, преди да изгреят на национална сцена. Това важи за всеки един национален институт. Аз ревностно защитавам културната инфраструктура извън столицата, защото посегателството върху нея е посегателство върху достъпа на хората до култура и върху самата култура.

👉 Образованието се финансира колкото да не „подскачат“ учителските синдикати. Учениците завършват средно образование, без да са видяли колба на живо. Не са чували за лабораторни упражнения по физика, химия и биология, защото училищата вече нямат лаборатории. После се чудим защо децата са функционално неграмотни и няма кой да развива чиста наука. Историята се минава на спринт, заради профилирането след 10-и клас, като датник на войните. После се чудим защо обществото е неадекватно и имаме език на омразата.

Видео от участието на Валентина Василева в предаването „Делници“, ТВ Евроком, вижте ТУК.

Гласувайте с ✅ 21 в бюлетината. НИЕ ИДВАМЕ!

​#Ниеидваме