ЗАЩО СМЕ ПРОТИВ БЕЛЕНЕ?

Мисия
НЕ на АЕЦ Белене!
Описание
Какво се случва:

Мнозина решиха, че въпросът е приключен след решението на кабинета и на Народното събрание за прекратяване на този проект. Но това не се оказа така. Не след дълго, очевидно след добра финансова и политическа подготовка, БСП и свързани с нея
присъдружни организации отново вдигнаха темата в обществения фокус. Слушахме няколко месечен плач за съдбата на ядрената ни енергетика. Стана
хме свидетели на десетки интервюта на политици от БСП и на лица, свързани с руския икономически проект по националните медии. Не само това, но и в страната бе организирана мащабна подписка за насрочване на референдум, която галеше ушите на обществото с рефрена, че това е негово демократично право. Става дума за гигантска манипулация, в която на обществото се предлагат част от аргументите, някой от фактите, отбрани истини и неистини, които целят да се формира фалшив патриотизъм на основата на един грабителски проект. На населението се внушава дори, че ще остане без електричество или че ще се наложи да внасяме ток от съседни страни. Смятаме, че е важно, особено с оглед на един референдум, обществото да чуе обективната истина, преди да е станало твърде късно и преди да са подведени много хора.

Какво ни се предлага?

1/ По-скъп ток – Ток, който ще е 4-5 пъти по-скъп от този на АЕЦ „Козлодуй”. Това е солидна гаранция, че всички цени на потребителските стоки ще тръгнат нагоре. Т.е. от нас се иска да платим десетки милиарди и в резултат да си гарантираме по-скъпи стоки, по-скъпи услуги и по-труден живот. И някой да може да си прибере комисионните.

2/Стар реактор – Глашатаите на енергийната ни зависимост от Русия мълчат, че реакторът, предвиден за „Белене”, е модел от 1992 г. Ако социалистите решат да го строят с помощта на Москва, докато се построи и пусне в експлоатация той ще е вече на 30 г. Кой в България е готов да се подложи и да поеме този риск? Гарантира ни се 100 % енергийна зависимост от Русия. Чухме го ясно и в интервюто на бившия президент Първанов. За газа вече плащаме 8 пъти повече, отколкото в Съединените щати. Може би някой от вас ще си спомнят как ненадейно и предсрочно г-н Овчаров подписа договорите за доставка на газ на по-висока цена, далеч преди да са изтекли.

3/ Финансова катастрофа – На България се предлага един референдум, който да прехвърли отговорността върху
гражданите за една минута да решат въпрос, който политиците отказват да решат в продължение на повече от 30 години. При днешното финансово състояние на България, подобен разход от над 20 млрд. лева, по оптимистичната оценка на HSBC, ще ни доведе до трета финансова национална катастрофа. Две вече имахме и те носят имената на Aндрей Луканов и Жан Виденов. Сякаш по ирония на съдбата, представителите на социалистическата партия винаги намират форма и начин да подтикнат страната в тази посока.

Заключение:

– Очевидните факти сочат, че многократно по-скъпото изследване за „Белене” не доведе нито един инвеститор и „Белене” се оказа провал.

–Другото, което търсят чуждите инвеститори, и което очевидно не можа България да предложи в лицето на червената
ядрена върхушка е контрол, за да не се краде. В противен случай западни инвеститори в такива проекти не влизат и не инвестират.

– За всички трябва да е ясно, че този проект е погълнал повече от 1 млрд. лева, срещу което не сме получили нищо!!!