Oперация „Чисти ръце“ – хронология

Мария Капон: “Чисти ръце” не е сапун за съвестта 06.06.2008

Идеята на ЕНП за операция “Чисти ръце” среща всеобщо одобрение. Когато през април стартирахме, заявих в парламента, че е време да сложим бариера между почтените граждани и мафията, че това е фактическата разделителна линия в обществото, а не между власт и опозиция…

Днес искам ясно да заявя – едва ли някой очаква, че процесът “Чисти ръце” трябва да мине само през спомените на Доган и Костов. Тази операция не е сапун за съвест, а начин да върнем държавата на гражданите. Медиите и неправителствените организации отдавна обръщат внимание на тази необходимост. Трябва да вдигнем прага на нетърпимост към корупцията, да изолираме това явление и да го направим неприемливо. Защото почтените хора в България са много повече от мафиотизираната олигархия и нейните храненици. Операция “Чисти ръце” не е гишето при папата, от което се продават индулгенции за провинения. И е хубаво всеки, който се захваща с тази работа, да не чака подкана от типа “Иване, кажи си!”, а да започва от себе си. За да помогне на другите.

Дати и факти

1. На 10 април по време на вота на недоверие срещу правителството на Сергей Станишев, официално обявихме старта на кампания чисти ръце.

Единна народна партия предлага на всички да стартираме операция „Чисти ръце”. Това е истинската разделителна линия – не между власт и опозиция, а между почтени и непочтени. Това каза от парламентарната трибуна независимият народен представител и председател на ЕНП Мария Капон по време на дебатите за петия вот на недоверие срещу правителството на Сергей Станишев. „Да сложим бариера между почтените граждани, били те прокурори, политици, полицаи и мафията. Тези, които искаме подобен процес трябва да заявим готовност да бъдем  напълно изложени на морален показ с контактите, доходите и интересите си, защото ние сме мнозинството в моята България. Не искам пак да ме убеждават, че всички сме маскари. Аз съм готова да започнем от мен. Надявам се министър-председателят да чуе думите ми като държавник, а не като лидер на БСП. И да се осмели да започнем кампания „Чисти ръце”!“, каза Мария Капон. След изказването си г-жа Капон подари на министър-председателя Сергей Станишев стикер с ембелемата на операция „Чисти ръце“ на ЕНП. Такива стикери бяха раздавани във всички населени места в страната, където има изградени структури на Единна народна партия.

2. На 21 април се проведе среща с главния прокурор Борис Велчев. Срещата е част от инициативата „Чисти ръце”. 

“Очерта се законодателна инициатива, която ние ще инициираме и за която ще намерим подкрепа – натоварване на следователския апарат с повече текстове от Наказателния кодекс, за да не бъдат безработни, да са ефективни и да са в помощ на прокуратурата. Втората тема беше за мобилността на прокурорите и съдийските екипи. Обстоятелството, че са създадени зависимости по места, че един прокурор работи 30 години на едно място, че се страхува от последствия за семейството си и компромати и т.н., показва, че мобилността, каквато наблюдаваме в други държави, е изключително важен елемент, за да има успешност в прокурорската дейност”, каза Елеонора Николова. Третата тема на разговорите е била посветена на специалните разузнавателни средства. “Те в момента са неефективни, не обслужват наказателните процеси. Трябва да бъдат елемент на граждански, а най-вече на парламентарен контрол. Най-вече това, което си казахме с главния прокурор, е, че операция “Чисти ръце” трябва да прерастне в управление “Чисти ръце”, защото 36 контролни институции не работят по същество”, подчерта Николова.

3. На 23 април се проведе среща с министъра на правосъдието Меглена Тачева. Срещата е част от инициативата „Чисти ръце”.

Обсъден бе Законът за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който предвижда следствието да се занимава с делата по субект на посегателство над непълнолетни деца, дела, свързани с детска престъпност и делата на производство при ДАНС.Сред другите промени, които се предвиждат, е облекчаване на процеса по използване на Закона за специалните разузнавателни средства, когато става въпрос за застрашено лице, което ще бъде обсъдено и с европейските ни партньори.

Обсъдена бе и идеята за мобилността на прокурорит,е като първа стъпка се предвижда да бъде осъществена идеята на главния прокурор Борис Велчев срокът за командироване на прокурори в друг съдебен район да бъде удължен от 3 месеца на една година.

4. Предложението за обединение на НАП и Агенция „Митници” в единна агенция, или прехвърлянето на събирането на приходите от акцизи и акцизни складове от Агенция „Митниции” към НАП. Това ще доведе до по-малко корупция и повече събираемост на акцизите, което също е част от операция „Чисти ръце”.

5. Предложението за затваряне на безмитните магазини.

6. На 15 май бе внесено предложение на ЕНП за проектозакон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и НПК. Текстовете уреждат първи стъпки за въвеждане на мобилност на прокурорите и ограничават възможностите за злоупотреба с право при неявяване на адвокати. Тези текстове се внасят в изпълнение на договореностите, постигнати по време на срещата с Главния прокурор Борис Велчев.

7. На 21 май ЕНП инициира среща с новия вицепремиер Миглена Плугчиева, която отговаря за усвояването на европейските фондове.

8. На 26 май в декларация ЕНП поиска бившият министър на отбраната да се откаже от депутатския си имунитет и да замрази участието си в парламентарната комисия за борба с корупцията. Искането идва след като новият министър на отбраната Николай Цонев обяви големи злоупотреби в подчиненото му ведомство. Според ЕНП Веселин Близнаков трябва да замрази участието си в парламентарната комисия за борба с корупцията докато не бъде изяснена истината за злоупотребите с военни имоти, изнесени от новия министър на отбраната Николай Цонев.

9. На 26 май бе внесено предложение за изслушване на председателя на Комисията за защита на конкуренцията по отношение увеличаващите се цени на горивата и опасността от формирането на монополи и картели в сектора.  

10 . На 27 май се проведе среща с новия МВР министър Михаил Миков. Срещата е част от поредицата срещи по инициативата „Чисти ръце”.

Бяха обсъдени промените в Закона за МВР, Наказателно-процесуалния кодекс и необходимите законодателни промени по въпроса със специалните раузнавателни средства. На срещата бе обсъден и въпросът за отдел “Вътрешна сигурност” и как той трябва да се занимава със сигнали за престъпления, извършени от служители на МВР.

11. На 29 май Елеонора Николова, заместник-председател на Единна народна партия, се срещна последователно със зам.-министъра на финансите г-н Атанас Кунчев и г-жа Миглена Павлова, изпълнителен директор на Агенцията за обществени поръчки. Срещите са в изпълнение на договореностите,постигнати по време на разговора на депутати от опозицията с вицепремиера г-жа Меглена Плугчиева по проблемите със замразените плащания от европейските фондове.
Г-жа Николова пое координацията по работата върху закона за обществените поръчки  като вносител на законопроект от името на ЕНП, което е поводът за проведените срещи.