Декларация на Единна народна партия във връзка с конфликта между Грузия и Русия

Дата: 11 Август 2008

Единна народна партия остро протестира срещу бруталната проява на сила от страна на Русия срещу суверенната територия на Република Грузия. Употребата на балистични ракети и стратегически бомбардировачи е не само опит да се откъсне сепаратистката зона в Южна Осетия, а е и демонстрация на прекомерна сила над цялата територия на Грузия. Подобни действия поставят под въпрос диалога и отношенията между Европейския съюз и Москва и в частност дават ясен знак на България за начина, по който Русия налага интересите си в един стратегически важен за страната ни район.

ЕНП смята, че правителството на България трябва остро да реагира на посегателството и кръвопролитието в съседна на нас страна и да използва позицията ни на член на ООН, на Европейския съюз, на НАТО, на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС) и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), за да съдейства за решаване на конфликта по дипломатически път.

Българското външно министерство и президентът на България трябва не просто „да поддържат връзка”, а да гарантират живота и здравето на българските граждани на територията на засегнатите от конфликта страни.