Декларация на Единна народна партия за приоритетите в новия политически сезон

Дата: 10 Септември 2008

Единна народна партия е убедена, че независимо от разгорелите се предизборни страсти, и управляващи, и опозиция трябва да положат солидарни усилия за възстановяване доверието на Европейския съюз в България.

Това означава предприемане на категорични мерки срещу организираната престъпност и корупцията при злоупотребата с европейски фондове и бюджетни средства. Ние не искаме създаването на полицейска държава, а използването на органите за сигурност и силата на държавния бюджет срещу мафията. Затова изискваме ефективен парламентарен и граждански контрол върху МВР, ДАНС и ползването на специални разузнавателни средства.

Размерът на бюджетния излишък доказва, че от фирмите и гражданите държавата е събрала повече средства, отколкото е декларирала, че са й нужни. Разпределението на тези средства трябва да премине през актуализация на бюджет 2008 и е необходимо ясно да се покажат приоритетите за развитието на държавата. За нас те са в сферата на образованието, здравеопазването и инфраструктурата и трябва да бъдат основа за програмен  бюджет 2009 г.

За пореден път обръщаме внимание на настъпващата рецесия и мерките, които трябва да се предприемат срещу нея. Вместо дългосрочен план за възстановяване и стабилно развитие на страната ни, правителството предлага краткосрочен план за собственото си оцеляване.

За българите предстоят студени месеци с високи сметки и всички имаме нужда от решителност в управлението. България не може да си позволи в името на тясно партийни интереси да пропилее една година от развитието си и да положи основите на устойчив икономически растеж.