Декларация на Единна народна партия: Относно нарушаване на човешките права в Китай и Тибет

Дата: 07 Август 2008

Единна народна партия отхвърля системите, които задушават свободата и демокрацията и се опитват да им поставят рамки.

В навечерието на Олимпийски игри в Пекин не бива пренебрегваме един изключително наболял въпрос, който вълнува целия свят – нарушаването на човешките права в Китай и Тибет.

Репресиите върху активисти за човешките права, цензурата върху медиите и увеличеното прилагане на правителствената програма за принудителен труд „преквалификация чрез труд“, показват само, че в Китай продължават да не се зачитат правата на човека. Случващото се в Тибет е нарушаване не само на човешките права, а и най-вече на  гражданските, религиозните, както и правата на етническите малцинства.

Наш дълг е да подкрепим всички репресирани от действията на китайския режим в Пекин – хилядите убити и малтретирани активисти в защита на човешките права;  дисидентите, изказващи различно мнение по обществено-политически въпроси;  осъдените заради социални протести; журналистите, защитаващи свободата на словото, подложени на непрекъснат тормоз от страната на полицията.

Пожелаваме успех на българските спортисти и призоваваме българската делегация и всички участници и гости на Олимпийските игри в Пекин да изразят своя личен протест срещу нарушаването на човешките права в Китай и управлението наложено над Тибет. Духът на олимпизма е важен не само за спорта, той е обществено явление от векове.

Важно е да реагираме, когато става въпрос за потъпкване на основни човешки ценности. Преди по-малко от 20 години България и българите бяха обърнали взор за подкрепа към целия цивилизован свят в търсене на правата си. Ние знаем колко е важен приносът и жестът на всеки един, когато става въпрос за защита на ценности, които са в основата на хуманизма и демокрацията.

Хората се раждат свободни и равни в правата си!