ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Във връзка с блокираните от гръцките фермери пунктове на българо-гръцката граница Дата: 18 Януари 2010 Автор: EНП

За втора година българските граждани и превозвачи са подложени на поредното изпитание и то в условията на тежка икономическа и финансова криза. Протестите на гръцките фермери отново причиниха блокиране на движението по някои от граничните пунктове между България и Гърция.
Изминалите няколко дни дадоха възможност на българското Външно министерство и на външния министър Румяна Желева да демонстрират реакция в условия на една предизвестена, а не изненадваща криза.
В рамките на казуса с протестиращите гръцки фермери българските граждани и превозвачите ще претърпят неминуеми щети. Става дума за загуби в условия на криза, което е два пъти по-болезнено.
Все още в качеството си на външен министър г-жа Желева има пълната възможност да защити и да поиска компенсации за българския национален интерес, без да е подложена на стрес.  Надяваме се, че Министерството на външните работи ще се откаже от ролята си на регулировчик към свободните за преминаване пунктове, защото българските медии се справят добре с информирането на гражданите, и ще положи усилия за компенсиране на българските транспортни и търговски интереси.
Настояваме българската страна незабавно да потърси от Гърция отговорност за неизпълнение на международни задължения и нарушаване на европейското законодателство. В договорите на ЕС, които изискват свобода за движение на стоки, услуги и капитали, свобода на транспорта са налице норми, които задължават Гърция като страна-членка на ЕС да осигури движението и да премахне блокадите.
Категорични сме, че за неправомерните действия на гръцката страна трябва да бъде сезирана и Европейската комисия за стартиране на процедура по чл.226 – 228 от Договора за ЕС на основание нарушаване на общностното право от гръцка страна.

София, 18 януари 2010 г.

Изпълнителен съвет
на Единна народна партия