ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЕНП за бъдещето на ядрената енергетика в България

Дата: 17 Март 2011 Автор: ЕНП

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

За бъдещето на ядрената енергетика в България

Единна народна партия изразява съпричастност към трагедията на японския народ, която изпрати знак до сърцата на цялото човечество и ни кара да бъдем по-смирени и загрижени за природата и използваните технологии.
Изпълнителният съвет на Единна народна партия смята, че не е ясен националният интерес от проекта „Белене” преговорите, по който винаги, и при Тройната коалиция, се провеждат непрозрачно и в условия на сериозен външно-политически натиск.
Събитията в японската централа „Фукушима-1” и категоричното мнение на еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер ясно показват нуждата от ревизия на мерките за сигурност на всяка една ядрена централа и на тези, които са в проект.
Неясната финансова рамка, липсата на европейски инвеститор и драстичната разлика между исканата от руска страна цена и планираната по проекта, са пряко доказателство, че проектът „Белене” е неподходящ, скъп и несигурен за страната ни. Очакваме българското правителство да води преговори за последно поколение реактори, а не разработка с подобрения от 1992 година.
Имайки предвид икономическата депресия в страната, оценката на енергийните мощности, изградената инфраструктура и по-добрата сеизмична устойчивост в Козлодуй, смятаме за рационално да се водят преговори с руската страна за инсталиране на вече платената мощност в „АЕЦ Козлодуй”.
Основна отговорност е сигурността на българските граждани и апелираме към правителството по възможно най-динамичният начин да се извърши stress-test на сегашната мощност съгласно европейските изисквания.
Решението, което се вземе от страна на българското правителство ще е ясен индикатор за националната ни отговорност поне 60 години напред.

София, 17 март 2011 г.