Декларация на ЕНП за вота на недоверие срещу правителството в сектора на сигурността

Дата: 15 Юли 2011 Автор: EНП

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Относно вота на недоверие срещу правителството в сектора на сигурността

Единна народна партия, без да споделя разбиранията на вносителите, смята за разумни част от мотивите на предлагания вот на недоверие срещу правителството на ГЕРБ.

Общото ниво на дребната и средна престъпност в страната ясно показват неспособността на правителството да се справи с този проблем, причините за които са скрити както в липсата на превенция, така и в сериозните икономически мотиви за нарастването на този тип престъпност.

Явно многократните увещания на финансовия министър Симеон Дянков, че кризата е приключила, не са прозвучали убедително на част от българските граждани, които търсят незаконен начин за оцеляване. Неспособността на 60-хилядната армия на МВР да се пребори с престъпността не е плод на липсата на професионализъм на служителите на вътрешното министерство. Тя е резултат от липсата на политика, която е насочена към причините за възникването на престъпността и към нежеланието и страха да се подходи към големите икономически интереси, които обикновено закрилят криминалния свят. Всички полицаи са наясно, че рибата се вмирисва откъм главата.

Най-звучният провал на кабинета е неспособността България да се окаже член на шенгенската зона. Последните факти, които изнесохме пред обществеността засягащи контрабандата на цигари, алкохол, зеленчуци, стоки от Китай, Турция, включително и трафик на хора са пряко доказателство за това, че управляващите нямат основание да претендират пред партньорите ни от Брюксел за това членство. Фактите красноречиво говорят, че няма желание в управляващите за справяне с контрабандата, която финансира организираната престъпност.

Корупцията по високите етажи на  властта, за която очевидно са информирани европейските ни партньори, е още една причина правителството на ГЕРБ да бъде гледано с подозрение от Европа, а страната ни да се окаже „втора категория”. Очевидно нашите виждания се споделят от страните от Евросъюза и остават невидими единствено за управляващите.

Масовото подслушване и опитите за кадруване в съдебната система пряко показват  безсилието на властта да упражнява законите на страната и са доказателство за това, че използва инструментите на управление в лична полза, а не за въдворяване на ред и законност в страната. В противоречие с принципите на европейската десница правителството и лично министър-председателят продължават да подкрепят доказани кадри на бившата Държавна сигурност, която стои в основата на организираната престъпност в България. Опитите да бъде подтиснато гражданското общество с подобни методи винаги са завършвали по един и същи начин. Затова смятаме за нелепо в началото на 21 век да се провежда политика, с която се разделихме преди 22 години.

София, 15 юли 2011 г.