Единни за България, а не разделени от Русия!

Движение „Ние идваме!“ наблюдава с изключително безпокойство атаката на президентската институция, в този смисъл – на президента Радев, срещу легитимно избраното българско правителство. За нас е необяснимо в рамките на криза, предизвикана от действия на чужда държава, да се изостря тона между изпълнителната и президентската власт. В такива моменти се търси единство и сплотяване, за да може страната ни да преодолее ситуацията, в която бе поставена, след необоснованите и неприятелски действия на Русия. Един истински главнокомандващ знае чудесно, че при атака отвън, са нужни координирани действия, взаимни консултации и обмен на информация, така че институциите на държавата да звучат в един глас. В същото време чуваме изказване, приличащо повече на внушения от агент за влияние.
Президентът Радев критикува пътуването на българска делегация до Киев, което е извън неговите правомощия, въпреки, че всеки има право на мнение. Същевременно той се противопоставя на износа на оръжие, независимо че българският парламент още не е гласувал решение и отправя директни обвинения към партия, с чийто мандат се е кандидатирал за високия пост. Този въпрос може да изясни в лична среща с г-жа Нинова, без да занимава цялото българско общество, защото политическите му пристрастия би трябвало да са приключили в деня на клетвата.
Националният интерес на България е свързан с нейния суверенитет, енергийна независимост, икономически просперитет и неотменна връзка със свободата и демокрацията. Неспособността да се дефинира интереса на държавата и определянето на агресията на Русия срещу Украйна като „конфликт“, издава поведение на страничен наблюдател на събития, които не засягат страната ни. Очевидно е обратното и се нарича война, предизвикана от Путин.
Президентската институция има капацитет, за да научи как Австрия и Германия плащат доставките на природен за собствените си нужди, както и възможност да разбере дали има посредници за българските доставки. Ако има такава информация, е добре да бъде споделена с гражданите, защото за посредник, предложен от Москва, който не ни гарантира нищо, вече научихме. Вярваме, че такъв не е предпочитан от държавния глава.
Посещенията в чужди страни не водят до извода, че решенията на българското правителство се вземат извън София. В противен случай Румен Радев не би трябвало да пътува за Испания.
Движение „Ние идваме!“ е известно със способността си да изказва свободно становището си, независимо за кого се отнася, както и да подкрепя решения, които смята за полезни за България. В този смисъл позициите, изразени днес от министър-председателя Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов, са знак в правилна посока и демонстрират самочувствието на хора, които знаят къде е мястото на България в цивилизования свят.