ЕНП: Зелен сертификат не може да се въвежда от днес за вчера

Зеленият сертификат се въвежда с най-застъпения аргумент, че така е в Европа. Това е валидно за най-развитите страни в Европа, но във всички тях това се направи при ниво на ваксинация 75 – 85%. Тук този механизъм няма да сработи. Това се посочва в позиция на Единна народна партия, свързана с въвеждане на Зелен сертификат за достъп до дейности на закрито.

„Може да се направи парадоксалното заключение, че е рано за налагането на Зелен сертификат и в същото време е много късно. Рано, защото сме много назад с ваксинацията; късно, защото трябваше в спокойните летни месеци ясно и категорично да се каже, че в началото на есента – с началото на повишаване на новозаразени и най-вече починали от Ковид хора – със сигурност ще се въведе дори още по-разширено действие на Зеления сертификат“, коментира председателят на Единна народна партия Валентина Василева, втора в листата на „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ в 19 МИР – Русе. По думите й това е било ясно и за неспециалистите.

Хората щяха да имат време да осмислят нещата и да са решили какво ще предпочетат за себе си – ваксина или лутане в търсене на решение на неудобствата, които биха настъпили за хората без въпросния сертификат, каза от своя страна заместник-председателят на ЕНП Мария Капон – водач на листата на „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ за 16 МИР – Пловдив град. Според нея за една седмица тези неща не се случват, само противопоставянето се задълбочава. Ако сме се докарали до тази ситуация, то идва локдаун или дълго месечна агония.

„Колко да сме умни? Алтернативата е спасяване на човешкия живот. Това е моят избор! Единственият! Не забравяйте, че локдаун без икономически мерки, без кабинет и парламент, означава принудително затваряне на бизнеси, неплатен, принудителен отпуск пред зимата, фалити…, нали не искаме това? Докато Европа се отваря и започва своя нормален темп на живот, ние продължаваме в ужаса! Всеки да помисли какво иска!“, подчерта още Мария Капон.