ЕНП: Излъга ли главният прокурор?

Във връзка със сигнала, подаден от Единна народна партия до Специализираната прокуратура, с изненада научихме, че публикуваните файлове от записи на Президента на Република България не са СРС-та. Това се разбра от публично изявление на главния прокурор Иван Гешев пред медиите вчера:

Иван Гешев: „Не са СРС-та. В смисъл, че това е постановление за спиране, извадки от него, за които има разрешение от наблюдаващия прокурор.“

Очевидно всички медии в страната бяха останали с „фалшивото усещане“, че става въпрос за записи, направени със специални разузнавателни средства. Остава да гадаем дали президентът на Републиката или шефът на ВВС не са се самозаписвали за удоволствие, след което да са предоставили записа на наблюдаващия прокурор. Позволяваме си да се съмняваме в истинността на изказаното твърдение!

В прессъобщение на Прокуратурата на Република България от 28.01.2020 г., във връзка с разпространените записи, в абзац 2 на съобщението се казва:

 „В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.). …“

Oбръщаме внимание на Специализираната прокуратура, че материали могат да се разгласяват със съгласието на наблюдаващия прокурор, но не и когато разгласяването им представлява ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! А законодателят е казал точно това – Член 103, ал. 4 от Конституцията гласи, че срещу президента и вицепрезидента не може да бъде възбудено наказателно преследване. В тази връзка, дори да се приеме, че думите на г-н Гешев са истина, е редно сигналът ни да бъде разгледан с цялата сериозност, предвидена в българските закони.