ЕНП: Кабинетът Борисов и властта на мафията са обречени. Всеки ден престой носи сериозни щети на България

Валентина Василева бе преизбрана за председател на Единна народна партия. Изборът беше направен на Четвъртия редовен конгрес на партията, който се проведе в София.

„Изминалите четири години са един от най-мрачните периоди за страната ни, която се бори срещу деспотизма и мракобесието на група престъпници, които си присвоиха България. Трябваше да водим битки, които да убеждават гражданите да не се отказват от собствените си права“, заяви в изказването си Валентина Василева. По думите й хоризонталното политическо разпределение по оста Ляво – Дясно постепенно изчезна и останахме във вертикален дискурс: ТЕ (властта) – горе и всички останали – долу. В наши дни вече всички виждат това, допълни Василева. „Провеждаме конгрес точно в момент, когато нашите критики и позиции звучат по площадите на България. Това е така, защото се оказа че всичко, което сме говорили, е истина и тапата на страха беше изритана. Бутилката на гнева се отвори и мощния глас на хората вече звучи под прозорците на властта. Промяната се носи от гражданите, до които сме застанали. Властта произтича от гражданите, а не обратното“, подчерта още председателят на ЕНП. И допълни: „Сега ни е по-лесно – не защото станахме по-богати, не защото имаме повече структури, не защото имаме повече спечелени избори, а защото общественият процес е в основата на политиката. Това винаги е бил принципът на Единна народна партия – докато другите броят кметски места и мандати, ние броим спечелени каузи. Сега каузата ни вика по улиците“.

Участниците в Четвъртия редовен конгрес на Единна народна партия направиха промени и допълнения в Устава и проведоха избор за следващия мандат на Изпълнителен съвет и Контролен съвет на партията. Конгресът прие и Политическа декларация, в която се изтъква, че България се намира в икономическа, политическа и здравна криза, а това ще доведе и до социална криза. „Единна народна партия изцяло подкрепя исканията на протестиращите, които повече от два месеца демонстрират, за да получат оставката на премиера, главния прокурор и за предсрочни парламентарни избори. Протести се провеждат на три континента и в десетки български градове. Антикорупционната вълна винаги е била в основата на политиката, предлагана от ЕНП. Затова членовете на партията активно споделят и участват в протестното движение“, се подчертава в документа на конгреса. „Кабинетът Борисов и властта на мафията са обречени. Всеки ден престой носи сериозни щети на България. Международният авторитет на управлението е сринат. Ние сме за незабавна оставка на кабинета Борисов, предсрочни парламентарни избори и мощен старт на реформи в правосъдието, икономиката, администрацията, образованието и културата. Вече не сме сами в нашите искания и ще продължим докрай със силата на гражданското общество, за да превърнем България в истинска демократична и правова европейска страна“, се казва още в декларацията.