ЕНП предлага национален дебат за България (Декларация)

Дата: 26 Ноември 2008 Автор: ЕНП

Единна народна партия е силно обезпокоена от начина, по който отговорните политически фактори и институции реагират на безпрецедентното лишаване от средства на страна ни в качеството й на член на Европейския съюз. Това се случва в период на криза, когато средствата от структурните фондове и програми могат да облекчат трудностите за гражданите и икономиката ни. За нас има лесно политическо решение – като опозиционна сила смятаме за оправдани и справедливи исканията за оставки на министри и желанието за предсрочни избори. За съжаление никой не вярва, че така ще върнем доверието към страната или ще привлечем обратно средствата. Неразумно изглежда и търсенето на проблема от страна на управляващите по страниците на чуждестранните медии или в изказване на остро разочарование от спирането на парите.

Ние смятаме, че основен приоритет днес е България да върне час по-скоро доверието на Брюксел. Реално погледнато страната ще има ново управление с ефективно действие най-рано след 12 месеца. Единна народна партия смята, че не можем да си позволим подобно изчакване за сметка на данъкоплатците и българския бизнес, и трябва да се действа сега и на база национален консенсус.

Водени от тези мотиви предлагаме на Министър-председателя на Републиката НАЦИОНАЛЕН ДЕБАТ ЗА БЪЛГАРИЯ с участието на парламентарно представените политически сили, основните извънпарламентарни партии, синдикатите и работодателите с три основни приоритета:

  1. Обществен договор за политика „Чисти ръце” и борба с корупцията, организираната престъпност и финансово-политическите монополи в страната.
  2. България и финансово-икономическата криза – мерки за запазване на макроикономическата стабилност и намаляване на опасността и последствията от безработицата.
  3. Национална политика за ефективно интегриране в Европейския съюз и достигане на критериите за прозрачност.

 

26 ноември 2008 г., София