Започва обединение на политическите сили в дясно

Целта на широкия демократичен алианс е достойнството на България, справедливостта и развитието да получат шанс в политическата надпревара

10 организации от Движение „Възход“ започнаха процеса на обединение на дясното политическо пространство и заявиха готовност за общо явяване на изборите за Европейски парламент. Новото дясно обединение включва на този етап 6 политически партии и подкрепата на 4 неправителствени организации, които искат да върнат свободата, демокрацията и законността в България.

„Членовете ни са десни и дясноцентристки организации. Част от тях са сред основателите на някогашния голям Съюз на демократичните сили, онзи, който донесе фундаментална промяна за България – промяната към демокрация. Днес именно тя е заплашена в страната ни и това е сериозната тема, която ни събра“, каза Валентина Василева – председател на Единна народна партия. По думите й и четирите фундамента на демократичната държава са в руини. Икономиката е завладяна от олигархия и монополи, съдебната система е неефективна и зависима, свободата на словото е заменена със слугинаж към интересите на собствениците, а не на обществото, изборите отдавна не са свободни и честни. „Ние отказваме да повярваме, че съдбата ни е в ръцете единствено на хора, като Борисов, Нинова и Доган. Вярваме, че у нас има много талантливи, съвестни и смели хора, които настояват да живеят по-добре и по-честно, а не в страх, бедност и унижение“, подчерта Валентина Василева.

Коалицията е създадена не за да робува на старите дрязги и амбиции на бивши лидери, а да даде хоризонт за бъдещето на модерна България. Водим разговори с „Демократични България“ и ДБГ“, каза Стефан Иванов  – председател на Движение демократично действие. „Нашата ръка остава протегната към други демократични формации при две условия. Първото е пълно равноправие на политическите партньори. Очаква ни много работа и не смятаме, че е разумно да продължи доминацията на политическия егоизъм“, подчерта Стефан Иванов. Второто условие е създаването на дългосрочна политическа алтернатива на цялото статукво, а не кандидатиране за младши коалиционен партньор на сега управляващите.

„Пред вас не стоят политически търгаши, които смятат да рекетират преговорния процес с бракове по сметка с управляващите от ГЕРБ. Това е въпрос на принципи“, подчерта Радослав Кацаров – председател на Съюз на свободните демократи.

Първите избори, на които партиите от Движение „Възход“ ще се явят заедно, са тези за Европейски парламент. „Нямаме илюзии, но имаме решимост да покажем на хората възможност за създаване на широк демократичен алианс, който иска достойнството на България, справедливостта и развитието ни да получат шанс в политическата надпревара“, посочват още от Движение „Възход“.

Движение „Възход“ обединява 6 политически формации и 4 неправителствени организации, сред които Единна народна партия (ЕНП), Движение демократично действие – Д3, Съюз на свободните демократи (ССД), Радикалдемократическа партия (РДП), Българска социалдемократическа партия (БСДП), Български демократичен съюз „Радикали”, Български национален фронт – Чикаго, Национално консервативно движение „Десен профил“, Организация на българите в Република Северна Македония – „Радко“.