Комисията за полицейското насилие и подслушване на протестиращи граждани с конкретни препоръки и мерки за промяна на системата

Николай Хаджигенов - НС
Николай Хаджигенов - НС

Народното събрание ще отправи препоръка да бъде отстранен и разследван директорът на НСО, активно съдействал за укриване на видеозаписите от упражненото насилие над протестиращи на 10.07.2020 г. и е допуснал унищожаване на оригиналите, както и на дежурния офицер и служителя на пост „Видеонаблюдение“, пряко наблюдавали побоя, извършен от служители на МВР под колоните на МС. Това каза председателят на Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани Николай Хаджигенов след днешното извънредно заседание на комисията. От тук нататък топката е в полето на Министерския съвет и на президента, по отношение на шефа на НСО. Подобни препоръки ще бъдат отправени и до Прокуратурата на Република България, Висшия съдебен съвет и Европейската прокуратура, по отношение на Вероника Трифонова, допълни адв. Хаджигенов.

Комисията прие доклад за дейността си, в който настоява МВР да извърши цялостно разследване на полицейското насилие от 10.07.2020 г. и извършени престъпления спрямо протестиращи граждани, както и на ръководството на МВР, прикрило извършените деяния и събраните доказателства, след което да сезира компетентната прокуратура. Ще бъде поискано отстраняване и разследване на наблюдаващия прокурор Вероника Трифонова, прекратила разследването за полицейското насилие, „поради липса на доказателства“. От събраните материали е видно че тя е разполагала с всички необходими доказателства за изготвяне на обвинителни актове, констатира парламентарната комисия.

«Комисията счита че са налице нарушения и отправя препоръки. Друго в момента не можем да направим, но в следващото Народно събрание ще продължим работата по линията на парламентарния контрол и ще изискваме информация от всички ангажирани институции», заяви Николай Хаджигенов. «Това няма да приключи с доклад, който да влезе в архива. Работата ни ще продължи, докато разберем какво се е случило, тоест ние няма да ги оставим така», категоричен бе народният представител от ПГ «Изправи се, БГ! Ние идваме!».

Членовете на комисията са изготвили препоръки за законодателни промени, които ще бъдат предложени за разглеждане в следващото НС, допълни още адв. Хаджигенов.

Подслушванията на протестиращи граждани той определи като безпрецедентни. Установено е подслушване на 934 български граждани, сред които има политици, журналисти, бивши и настоящи прокурори от Софийска градска прокуратура, генерали от резерва, вкл. и журналист от голяма френска медия. Затова комисията препоръчва цялостно разследване за неправомерно използване на СРС и грубо нарушение на установените правила, при което специализираната прокуратура не е внасяла постановления по преписките в ГДБОП, а служителите в отдел «Н» контратероризъм са принуждавани да докладват устно и да си водят записки «на листче», без писмени доклади и следи от експлоатация на СРС. Ръководствата на МВР, допуснали и разпоредили на отдел «Вътрешна сигурност» да прилага СРС и да разследва хора, които не са служители на ведомството и са унижощавали доказателства за тази незаконна дейност на МВР спрямо протестиращи граждани, също да бъдат разследвани, препоръчва комисията.

«Това е безпрецедентен акт и ние трябва да кажем нещата такива каквито са. По същият начин стои въпроса и с полицейското насилие – безпрецедентно! Не напразно от самото начало, когато беше образувана комисията и започна работа, казах, че това е български «Уотъргейт», реализиран в много по-големи мащаби и години по-късно», подчерта Николай Хаджигенов.

Затова комисията препоръчва и анализ на цялостната дейност по обучение на състава на МВР с полицейски правомощия за начините на използване и употреба на физическа сила, помощни средства и оръжие, както и въвеждане на регламент за ползването им при стандарта «абсолютна необходимост» и ефективна координация и контрол от преките полицейски ръководители при провеждане на масови мероприятия. Допълнително психологическо изследване на служители с наложени дисциплинарни наказания, обвъзване на резултатите с критериите за кариерно израстване и анализ на законодателството и цялостната дейност, свързана с прилагането на СРС, са сред другите препоръки, които комисията отправя към компетентните органи и власти.