Комисията на Хаджигенов за разследване на насилието срещу демонстранти, бе гласувана

Николай Хаджигенов в НС
Николай Хаджигенов в НС

Създава се временна комисия в Народното събрание, която ще разследва полицейското насилие, упражнено върху протестиращи граждани на 10-ти юли и 2-ри септември 2020 г. Предложението беше прието със 126 гласа, 72-ма народни представители гласуваха „против“, а 74-ма се въздържаха.

„Комисията е важна по много причини. Основната от тях обаче, извън насилието, извършено спрямо българските граждани, е факта, че правителството на ГЕРБ абдикира от разследването на това насилие, в едно с главния прокурор Гешев“, каза вносителят на предложението Николай Хаджигенов от ПГ на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. По думите му „единствените, които са разследвани и им е повдигнато обвинение, са пострадалите от полицейското насилие. Това безобразие трябва да спре“, категоричен бе от парламентарната трибуна адв. Хаджигенов.

Предложението за създаване на Временна комисия за разследване на факти и обстоятелства при използването на сълзотворен газ, употреба на сила и помощни средства от МВР срещу протестиращи български граждани, бе внесено с подписите на 59 народни представители от „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Комисията трябва да установи всички данни за извършените актове на насилие и репресия на 10.07 и на 2.09.2020 г., както и има ли укрити доказателства за извършените от служители на МВР нарушения на закона.