Комисията Хаджигенов сезира Лаура Кьовеши, еврокомисари и комисията ЛИБЕ за делегиран от България европейски прокурор, подминал безпрецедентно полицейско насилие

Николай Хаджигенов - НС
Николай Хаджигенов - НС

Председателят на парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие и подслушване на протестиращи граждани Николай Хаджигенов сезира Европейския главен прокурор г-жа Лаура Кьовеши, председателя на комисията ЛИБЕ и други европейски институции и правозащитни организации, във връзка с прокурор Вероника Трифонова, понастоящем делегиран европейски прокурор от квотата на България, подминала безпрецедентно полицейско насилие. Кадрите от охранителни камери под колоните на Министерски съвет,  запечатали срамния побой над мирно протестиращи млади хора от вечерта на 10 юли 2020 г., крити от българските власти близо 13 месеца и извадени от комисията, обиколиха всички медии и социални мрежи в страната и разтърсиха цялото общество. Независимо от множеството свидетелства и доказателства за това насилие, г-жа Трифонова е прекратила преписка по случая, поради липса на престъпление. „Това е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието“, категоричен е народният представител Николай Хаджигенов, който е и адвокат на част от пострадалите при побоя млади хора.

Ето и пълния текст на писмата, изпратени до Европейския главен прокурор – г-жа Лаура Кьовеши, председателя на Комисията ЛИБЕ – г-н Хуан Фернандо Лопез Агилар, Върховния комисар за правата на човека – г-жа Мишел Бачелет Херия, Генералния секретар на Съвета на Европа – г-жа Мария Пейчинович – Бурич, Заместник-председателя на ЕК за „Ценности и прозрачност“ – г-жа Вера Йоурова, Комисаря по правосъдието – г-н Дидие Рейндерс и г-жа Салла Саастамойнен – генерален директор на ГП „Правосъдие и потребители“:

 

Уважаеми госпожи и господа,

Като председател на временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употреба на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията, имам мандат да Ви представя създадената изключително неприятна ситуация за България.

През последната седмица, в петък 13 август 2021 г., във временната комисия бяха предоставени от НСО записите на камери от едни от най-срамните побои над млади хора, мирно протестиращи, които бяха бити и унижавани от полицаи.

Това, което е още по-обезпокояващо е, че записите от камерите на НСО не ни бяха предоставени в продължение на 13 месеца, въпреки многократните опити, които направих, за да ги получа. Началникът на НСО – ген. Емил Тонев е излъгал два различни съдебни състава, когато те са поискали записите от камерите, като отговаря, че такива не съществуват. С оглед на събитията, съдът постановява всички арести на пострадалите от полицейския произвол за незаконосъобразни.

На 17 август  2021 г. се проведе извънредно пленарно заседание на Народното събрание, с изслушване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. От него стана ясно, че Вероника Трифонова, която към момента е избрана за европейски делегиран прокурор, в качеството си на наблюдаващ прокурор в Софийска районна прокуратура  е постановила отказ от образуване на досъдебно производство, като по този начин е съпричастна с изключително лошата практика на българската прокуратура, представлявана от Иван Гешев. Г-жа Трифонова е прекратила преписка на случая за насилие, поради липса на престъпление, което е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието.

Считам, че това умишлено деяние не е професионално изпълнение на задълженията, а по-скоро показва обвързаност с практиките на правителството на бившия премиер Бойко Борисов и неговите силови органи. Това се разминава драстично с  представата за независимо обвинение и разделението на властите. Присъствието на Вероника Трифонова като делегиран европейски прокурор поставя под съмнение репутацията на Европейската комисия по правосъдие (ЕК – Правосъдие) , тъй като е в пряко противоречие с разпоредбите на Регламента на Съвета 2017/1939, относно Европейската прокуратура. В частност, прокурор Трифонова е несъвместима с основните принципи на Европейската прокуратура, като се създават основателни съмнения за способността ѝ да работи безпристрастно, съгласно дейността на ЕК – Правосъдие да защитава върховенството на закона, спрямо член 5(2). В допълнение, това е в разрез със способността на ЕК – Правосъдие да защити основните принципи на Европейската конвенция за човешки права, спрямо член 4: „Никой не може да бъде подложен на изтезания, на нечовешко или унизително отношение или наказание“ и член 12 (1): „Всеки има право на свобода на мирни събрания и на свободно сдружаване, на всяко равнище, по-специално в областите на политическото, профсъюзното или гражданското сдружаване, включително правото да образува и членува в професионални съюзи за защита на своите интереси“.

За мен, като председател на временната парламентарна комисия, дългогодишен наказателен адвокат, активен гражданин, водещ битки за човешки права, е напълно нелогично един репутационен проблем за българската прокуратура да се превърне в такъв за ЕК – Правосъдие, на която всички разчитаме да изпълни толкова важната си мисия, като независим орган на Европейския съюз, отговорен за издигането и защитата на всички човешки права.

Вярвам, че Вашата безпристрастност и силно чувство за защита на човешките права ще подкрепи битката на българските граждани за правова държава и европейско бъдеще, чрез институции с високо доверие.

За всякаква допълнителна информация,

Оставам на разположение,

 

С уважение,

Николай Хаджигенов