Кръвопролитието в София обслужва разклатените позиции на „Атака“ и ДПС

Дата: 20 Май 2011 Автор: ЕНП

ПОЗИЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Във връзка с разигралите се събития пред столичната джамия „Баня Башъ”

Днешните екстремистки изстъпления на представителите на „Атака” са грозен акт, който се извърши в центъра на столицата, въпреки че градът е известен с етническата си толерантност. Това е доказателство, че изкуствено мотивирани екзалтирани групи са способни да създадат проблем в обществото, какъвто не съществува реално.
„Кръвопролитието в центъра на София е срам, който ляга върху съвестта на много участници в българската политика. Този инцидент пряко обслужва разклатените позиции на партия „Атака” и разколебаните привърженици на ДПС, които сега ще бъдат мобилизирани на верска основа. Управляващите от ГЕРБ също са виновни за толерантното си отношение с цел политическа изгода към партия, която е далеч от европейските ценности и разбирания на съвременната християн-демокрация. Колаборацията с партии като „Атака” делегитимира управляващите в морално политически план. Същото поведение имаше и Българската социалистическа партия в отношенията си с „Атака” и с Движението за права и свободи”, каза председателят на Единна народна партия г-жа Мария Капон. 22 години след като в страната ни е настъпила демокрацията се ползват допотопни и нехуманни, но удивително еднакви методи за правене на политика. Такова беше посегателството срещу Корман Исмаилов в Джебел от страна на ДПС, такова е и днешното посегателство над молещите се в София от страна на партия „Атака”. Сценаристите и режисьорите на подобен грозен театър очевидно са едни и същи.
Никой не бива да гради политическата си кариера върху страховете на хората и примитивната омраза на ксенофобите. Който запали тази искра ще отговаря пред цяла България за тази престъпна политика, категорична е г-жа Капон.

София, 20 май 2011 г.