Мария Капон: Най-важната функция на народния представител е контролната функция

Мария Капон в „Денят започва“, БНТ – 29.05.2024 г.
Мария Капон в „Денят започва“, БНТ – 29.05.2024 г.

Вижте интервюто на Мария Капон в „Денят започва“, БНТ – 29.05.2024 г.

👉 Един от нашите хоризонти е здравеопазването. Аз ще вляза в конкретика, защо народните представители са толкова важни. Те не гласуват просто един бюджет. Най-важната им функция е контролната функция. Тази функция, с която могат да контролират институциите, а не просто Министерски съвет.

Най-големият бич в момента в здравеопазването са онкологичните заболявания. Българската здравна каса, благодарение на бюджета, има до голяма степен всички модерни лекарства, които има в света. Някой ти дава една епикриза от една хистология, четеш „лезия“, четеш едно заболяване, което не разбираш и там пише „комисия“ и има, примерно, „химиотерапия“. И това нещо са връчване на един пациент и дори няма в Касата определена система, през която лекарят да има времето да говори с пациента, да му даде тази информация, да му каже какво му се случва, а не той да върви с епикризата и с документите.

Казвам това, защото когато имаш човек с онкологично заболяване, няма една важна пътека и тази пътека е за страничните действия. Голяма част от лекарите се плашат, когато има силно лекарство. Те не знаят какво ще се случи с пациента, ако има тежко странично действие. Няма такава пътека, той е оставен на произвола. Отива в къщи след терапията, случва се примерно със стомаха и реално приемът му в болница не е регламентиран от Българската здравна каса. Когато имаш пътека, имаш система, по която трябва да бъде лекуван пациент. Знае се колко дни, какво трябва да му се прилага, кой е този, който отговаря и трябва да го приеме.

👉 Говорим винаги за детска болница. Но колко е хубаво, когато при едно тежко положение на едно дете, просто има едни стени, от които виждаш Йори и той говори на Мечо Пух. И детето може да заспи с това, че една Ледена принцеса някъде го е хванала за ръката, вместо по стените да тече урина. Казвам това, защото това е детската болница! И не е въпросът само да има едни пари. Някой трябва да бута тези решения, някой трябва да прави контрол.

Вижте интервюто на Мария Капон в „Денят започва“, БНТ – 29.05.2024 г.

👉 Всеки един народен представител може да изисква информация, може да прави контрол и може да дава решение. Няма друг начин!“ Гласувайте с 21 в бюлетината. НИЕ ИДВАМЕ!

#Ниеидваме