Мария Капон: Не разбирам как толкова години не можем да пенсионираме ДС

„Дълбоката държава, Държавна сигурност, която не иска да се пенсионира, никакъв лустрационен текст след толкова години не може да ни помогне. Не мога да разбера как толкова години не можем да пенсионираме ДС. Да, има решение на Конституционния съд, който казва, че това е противоконституционно, но питам къде е моралът. Ако се каже ясно, че няма да го допускаме и искаме да правим истинска промяна, това ще се случи“.

Това заяви пред БНР Мария Капон, бивш депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Тя попита каква политика към Северна Македония биха провеждали тези хора от ДС, които бяха назначени в Министерството на външните работи, но по-късно министър Теодора Генчовска ги освободи след разговор с премиера Кирил Петков:

„В МВнР има млади дипломати, образовани в целия свят. Всеки млад дипломат знае, че споделената история и споделеното бъдеще е нашият шанс„.

Във връзка с разпределението на министерствата между партиите в управляващата коалиция тя изказа мнение, че в парламентарна република не може да има „феодално парцелиране“, каквато въведоха в правителството на Петков:

Това е грешка и се вижда в назначенията на втория ешелон и най-вероятно ще се вижда в следващите месеци от грешките, които ще правят“.

Според нея е важно да се възстанови доверието към системата, за да се промени нагласата на хората към ваксинирането.

Мария Капон подчерта, че големите приходи в държавата не са от събираемост от висок ръст на икономиката, а от инфлационни ДДС и акцизи:

„Въобще няма какво да гледаме тези пари, те трябва да отидат за компенсации“.

Тя апелира да се даде добавка от 120 лева на пенсионерите и за месеците януари, февруари и март.

Интервюто на Снежана Иванова с Мария Капон в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл: https://bit.ly/3zXOblO