Мария Капон подкрепи протеста на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив

Дата: 14 Юли 2010 Автор: ЕНП

П О З И Ц И Я
На председателя на Единна народна партия Мария Капон

Във връзка с предложението на Министерството на културата за реформи в Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив

Подкрепям протеста на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив срещу т.нар. реформа, която предвижда съсипването на един творчески колектив. В последните десетилетия той е неизменна част от културата на града и носи традицията, която Пловдив винаги е давал в развитието на изкуството и духовността.
Приветствам решението на Министерството на културата да оттегли точката от дневния ред на Министерски съвет, независимо дали това ще бъде представено като уплах и предпазливост от опонентите или като диалогичност и гъвкавост от управляващите.
Решения за реформи не се вземат по тъмни доби в софийски кабинети. Когато има прозрачно управление дебатът, включително с творците и публиката се провежда предварително, а не постфактум, когато е на път да се проведе орязването, иначе Министерството на културата е по-добре да се управлява от министъра на финансите. Упрекът ми е насочен и към държавните и общинските власти, защото всички имат отговорност пред пловдивчани, за да я има Пловдивската опера.
Ужасно изглежда държава, която намира стотици милиони за тютюн, специални разузнавателни средства, хеликоптери, танкове и не намира стотици хиляди за култура, образование и здравеопазване.

София, 14 юли 2010 г.