Мария Капон: Следващото правителство да провери защо операторът на летище София е получил 10-годищен гратисен период за концесионните такси към държавата

Мария Капон
Мария Капон

Много въпроси останаха без отговори при концесията на летище София, което в следващите 35 години (до 2056 г.) ще се управлява от фонда „Меридиам“, чрез българското дружество „Софткънект“. В него фондът има дял от 99%, а австрийската строителна компания „Щрабаг“ държи 1%. Участниците в „Софткънект“ будят много въпроси, които може би ще намерят отговорите си при следващото управление, каза от парламентарната трибуна народният представител Мария Капон от „Изправи се, БГ! Ние идваме!“. В рамките на изслушването на служебният министър на транспорта Георги Тодоров тя изнесе данни за „Меридиам“, който участва в концесията с 3 дружества, регистрирани на един и същи адрес в Париж: с по 0,01% са „Мердидиам Инвестмънт САС“ и „Меридиам Инфрастракшън Юръп 3 СЛП“. Останалите 98,98% държи дружеството „Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС“, информация за което се намира трудно.

Интересна е австрийската инфраструктурна компания „Щрабаг“ с 1%, коментира Мария Капон и отбеляза негативния опит на фирмата в миналото, точно на летище София. „Строената от групата козирка на новия терминал се срути и доста дълго време не беше ремонтирана – това българските граждани си спомнят. Отделно името на компанията често се забърква в международни скандали, а собственик в нея е олигархът Олег Дерипасха – това са публични данни“, каза Мария Капон. Тя припомни, че даването на концесия на най-големия държавен актив е отнело няколко години, а спечелилият кандидат не беше с най-добрата оферта.

Припомняме, че при сключването на концесионния договор консорциумът плати на държавата първоначална такса от 660 млн. лв., но заради корона кризата получи гигантска отстъпка от държавата – да не плаща 10 години концесионни такси, а да ги преведе в края на периода. „Голяма част от тях ще бъдат изядени от инфлацията. По тъмни доби и в последната минута се договориха едни 16 млн. евро допълнително по отношение на инвестициите, вероятно заради инфлацията при строителните дейности. Налице беше и масирана подкрепа от Министерския съвет – първо по начина, по който беше избрана офертата сред 5-те кандидати, после премина със завидна бързина през всички институции по веригата, като КЗК и ВАС, а на финала министерството на транспорта явно не е положило усилия да преговаря за по-добри условия с концесионера по споразумението за отлагане на таксите (по подобие на отсрочката от 1 или 2 години, които получават морските летища или глобалните прогнози за продължителност на пандемията, които залагат период от 4 години, едната от които вече беше минала), посочи Капон.

„От тук нататък българските граждани ще виждат всеки ден как се управлява летище София. Добре е да се сравняваме с летище Мюнхен и истински желая до 2056 г.  всеки български гражданин да усети какво означава чистотата, организацията, сигурността и начинът, по който биват обслужвани пътниците на летище, като това в Мюнхен. А това защо един оператор си избира период от 10 години и решава в криза да прави допълнителна дейност като концесионер, остава следващото правителство – което и да е то – да стигне до тези изводи“, подчерта още народният представител Мария Капон.