Мария Капон: София е Брюксел и Брюксел е София

Мария Капон в предаването „Светът и ние“, БНТ - 06.06.2024 г.
Мария Капон в предаването „Светът и ние“, БНТ - 06.06.2024 г.

Вижте интервюто на Мария Капон в предаването „Светът и ние“, БНТ – 06.06.2024 г.

👉 Аз смятам, че трябва радикална промяна в общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Трябва да се престане с плащането на площ, а трябва да бъде на база произведена продукция. Когато на база на производство се дава субсидия, то тогава ще е ясно. Първо – избелване на икономиката и след това ще е ясно, кои са от приоритетите, които ние имаме. А не в момента, когато има доплащане от националните бюджети.  Тази година са модерни дините. Тоест лесно се садят, много пари се вземат, няма проблем. Една година бяха тиквите. И това създава проблем в цялата икономика на страната.

👉 Трябва държавата да има наистина собствена политика, да каже кои са важните производства земеделски в страната и след това да каже коя е принадената стойност, която да дадем. Да кажем с преработка на кои зеленчуци или какво е това, което може да ни помогнение да бъдем по-добре и да имаме повече износ и да правим наистина кампания от страна на България. В тази обща земеделска политика, обща селскостопанска политика България трябва да е водеща в промените, които трябва да настъпят.

👉 Аз като убеден европеец знам, че България има реалната възможност наистина през европейските фондове, през механизма за възстановяване и устойчивост в момента да придобие достатъчно средства. Но знаете ли, за хората, оказва се, че бедността е за всички, а кюлчетата са за някой. Защото те вече нямат доверие в това, което говорят политиците. Затова работата в Европейския парламент и в българския парламент върви ръка за ръка.

👉 София е Брюксел – Брюксел е София. Въпросът е ние как се чувстваме и как можем да се възползваме от това. Защото бюджетът на Европейския съюз е реално бюджет за инвестиции. И ако българското правителство на Бойко Борисов през 2021 година беше внесло Плана за възстановяване и устойчивост, а не да чака този да го внесе или друг, днес щяха вече да са дошли част от тези 750 млрд, които са именно по най-новия механизъм.

Вижте интервюто на Мария Капон в предаването „Светът и ние“, БНТ – 06.06.2024 г.

Гласувайте с ✅ 21 в бюлетината. НИЕ ИДВАМЕ!

#Ниеидваме