Мария Капон: Трябва да дадем знак каква политика за пенсиите искаме да водим

Мария Капон в НС
Мария Капон в НС

„Актуализацията на пенсиите няма ляв и десен прочит. Става въпрос за нашите родители и за всеки един от хората, които срещаме някъде из страната, които са имали достоен труд“, заяви от трибуната на Народното събрание народният представител Мария Капон. ПГ на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ ще подкрепи законопроекта на левицата, тъй като групата също има внесен свой проект за промени в Кодекса за социално осигуряване и когато става въпрос за нормалните доходи на хората в пенсионна възраст, то ние не може да имаме различни мотиви, подчерта Мария Капон.

По думите й и двата законопроекта имат за цел да създадат баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали преди 2018-та година и тези след това, и ще увеличат пенсиите на около 75% от българските пенсионери. С промените от друга страна ще се намали диспропорциите в размера на пенсиите, заради големите разлики в средния осигурителен доход през годините. „Последното преизчисление на пенсиите в България е направено през 2008 г. и е довело до повишаване на пенсиите за 62.6% от възрастните хора. Към онзи момент средният осигурителен доход, който формира крайния размер на пенсиите, е бил 398.17 лв. Ние като вносители предлагаме – 13 години по-късно – всички пенсии да се индексират спрямо средномесечния осигурителен доход за 2018 г., в размер на 889.90 лв.“, обобщи Мария Капон. Според нея всеки народен представител трябва да реши какъв знак дава с гласуването си по този законопроект. „Някои наричат това лицемерие, други наричаме това – политика. Защото става въпрос за политика, която бихме провеждали, независимо от живота на едно Народно събрание“, категорична бе г-жа Капон.

Освен актуализация на пенсиите, предложението на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ включва и допълнителна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв. за всички пенсионери. Хората с минимална пенсия под 300.01 лв. бяха изключени от обхвата на мярката, въведена със Закона за държавния бюджет за 2021 г). Българските граждани, които са с пенсия под 300.01 лв., са 1 079 427, посочи Мария Капон. По думите й докато в страната няма нормално осигуряване, с което да можем да плащаме нормалните пенсии, които хората са заслужили, независимо от времето, през което са работили, имаме нужда от подобни механизми. „Когато кажете на един учител, че е работил 42 или 45 години и днес взима под 300 лв., въобще не ме интересува дали неговите деца или той самият гласува за мен или гласува за друг. Днес става въпрос за политика и с Вашия глас – така както направихме с гласуването за субсидиите на политическите партии и други гласувания – можем да дадем знака за какво ще работим, независимо колко дълго е едно Народно събрание и какво ще предстои в следващото“, подчерта Мария Капон.