Николай Хаджигенов: Имаме най-голямото масово подслушване на български граждани в най-новата ни история

Николай Хаджигенов - НС, Комисия полицейско насилие
Николай Хаджигенов - НС, Комисия полицейско насилие

По неокончателни данни, става дума за почти 1000 разработвани от МВР лица

„Имаме най-голямото масово подслушване на български граждани в най-новата ни история. Това е български „Уотъргейт“ буквално, доколкото в материалите, предоставени на комисията, го няма президента, но е публично известно, че е подслушван и президента“, каза народният представител Николай Хаджигенов след заседанието на парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие и подслушвания на протестиращи български граждани, на която е председател. „Послушвани са стотици български граждани. До момента имаме 3 списъка, в които има 133 имена – на журналисти, общественици, граждански активисти, политици, кандидати за депутати. Лично разпознах името на прокурор от Софийската градска прокуратура. Представете си какви са мащабите – от обикновени хора от площада, през прокурор и стигаме до политици. В списъка няма политици от ГЕРБ“, коментира Николай Хаджигенов.

Подслушванията са извършвани в периода от 14.07.2020 г. до май т.г. Идентифицирани са две прокурорски преписки и едно досъдебно производство, по които са извършвани около 90% от всички подслушвания. Има искане, постъпило в ГДБОП – МВР „на ръка“, т.е. не е било заведено и е разпределено за изпълнение на 14.07.202 г. от отдел „Контратероризъм“. Водени са записки на хвърчащи листове и е докладвано „на ухо“, което е в пълен разрез със закона.

По подслушванията са работили всички възможни служби, включително и такива, чиято работа е различна, като Вътрешна сигурност на МВР“, стана ясно още от изявлението на Николай Хаджигенов. „Цялата мощ на държавата е включена в този процес. Стотици граждани са били проследявани. Изискани са максимално подробни оперативно-издирвателни мероприятия, включително участие на лица в протестите. Използвано е огромно количество специални разузнавателни средства. По неокончателни данни, става дума за почти 1000 лица, разработвани от МВР“, съобщи председателят на парламентарната комисия.

Очаквано, спецсъдът и прокуратурата отказват съдействие, формулирайки различни правни еквилибристики, с единствената цел на това е да откажат достъп до материалите по делата, коментира Николай Хаджигенов. В секретното деловодство на Народното събрание са получени доклади от министъра на вътрешните работи, с обем около 300 страници и два хард диска с видеозаписи от събитията на 10.07.2020 г. и 2.09.2020 г. Минути преди заседанието на комисията от МВР е получен още един хард диск, който тепърва предстои да бъде разглеждан. Николай Хаджигенов отново призова хората, които разполагат със записи на полицейско насилие, да ги изпращат на електронен носител на адрес: София 1169, пл. „Народно събрание“ 2, за Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства. Материали могат да бъдат изпращани и по имейл на адрес: otrovnototrio@gmail.com.

Вижте изявлението на Николай Хаджигенов след края на заседанието на Комисията: https://www.facebook.com/watch/live/?v=161423209395924&ref=watch_permalink