Операция „Чисти ръце“

Идеята

Днес между държавата и мафията трудно може да се направи разлика. Днес политическата класа е във вражда с обществото. Днес българите искат да знаят кога всичко това ще има край. Затова ние смятаме, че е дошло времето всички политически партии да направят своя избор за това на коя страна стоят – на страната на мафията, или на страната на българските граждани.

Единнa Народна Партия настоява да се стартира операция „Чисти ръце”, начело с прокурорите, охранявани от полицията, срещу мафията и милиционерската олигархия. Ние искаме да се сложи бариера между почтените граждани и организираната престъпност. Това означава, че всички ние, които заставаме на страната на честните граждани, трябва да сме на морален показ – с доходите, интересите и контактите си.

Казахме го през 2008 г.? Откривате ли прилики днес?

Дати и факти

На 10 април 2008 г. по време на вота на недоверие срещу правителството на Сергей Станишев, официално обявихме старта на кампания чисти ръце .

Тогава председателят на Единна народна партия Мария Капон заяви от парламентарната трибуна, че това е начин да се противопоставим на корупцията и да върнем държавата на гражданите. Защото почтените хора в България са много повече от мафиотизираната олиг

архия и нейните политически храненици.

standart11042008

След изказването си г-жа Капон подари на министър-председателя Сергей Станишев стикер с емблемата „Чисти ръце“. Такива бяха раздавани във всички населени места в страната.

На 21 април се срещнахме с главния прокурор Борис Велчев. Резултатите:

Повече възможности за следователите, въоръжени с текстове от Наказателния кодекс, за да са в помощ на прокуратурата;

Настояхме за мобилност на прокурорите при знакови дела и ограничаване злоупотребите с правото за неявяване на адвокатите;

Настояхме за граждански контрол над употребата на специалните разузнавателни средства.

На 23 април се срещнахме с министъра на правосъдието Меглена Тачева. Резултатите:

Обсъдени бяха промени промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат следствието да се занимава с делата за посегателство над непълнолетни деца и детска престъпност, както и с делата на производство при ДАНС.

Облекчено използване на специални разузнавателни средства в случаи със застрашени лица.

Обсъдена бе и първата стъпка към въвеждането на принципа за мобилност на прокурорите – удължаване на срока за командироване на прокурори в друг съдебен район от 3 месеца на една година – до приключване на делото или отделен негов етап.

Предложено бе обединение на НАП и Агенция „Митници” в единна агенция, или прехвърлянето на събирането на приходите от акцизи и акцизни складове от Агенция „Митниции” към НАП.  Това щеше да доведе до намаляване на корупцията и контрабандата и до повишаване на събираемостта на приходите от акцизи в държавната хазна.

Предложено беше закраването на безмитните магазини и безмитната търговия на сухопътната граница, заради увеличените контрабандни потоци.

На 15 май ЕНП внесе в НС промени в Закона за съдебната власт и НПК за въвеждане на мобилност на прокурорите и ограничават възможностите за злоупотреба с право при неявяване на адвокати, договорени на срещата с главния прокурор.

На 21 май ЕНП инициира среща с вицепремиера по еврофондовете Миглена Плугчиева по повод корупционните практики при провеждането на обществени поръчки и поехме координацията и внасянето в НС на проект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки.

На 26 май ЕНП поиска бившият министър на отбраната Веселин Близнаков да се откаже от депутатския си имунитет и да замрази участието си в Парламентарната комисия за борба с корупцията, докато не бъде изяснена истината за злоупотребите с военни имоти, изнесени от новия министър на отбраната Николай Цонев.

На 26 май ЕНП внесе искане за изслушване на председателя на Комисията за защита на конкуренцията по отношение увеличаващите се цени на горивата и опасността от формирането на монополи и картели в сектора.

На 27 май се проведе среща с новия МВР министър Михаил Миков.

Бяха обсъдени промените в Закона за МВР, Наказателно-процесуалния кодекс и необходимите законодателни промени по въпроса със специалните раузнавателни средства. На срещата бе обсъден и въпросът за отдел “Вътрешна сигурност” и как той трябва да се занимава със сигнали за престъпления, извършени от служители на МВР.

На 29 май бяха проведени срещи със зам.-министъра на финансите г-н Атанас Кунчев и г-жа Миглена Павлова, изпълнителен директор на Агенцията за обществени поръчки по проблемите със замразените плащания от еврофондове.

В рамките на операция „Чисти ръце“

Повдигнахме открито въпроса за финансовото ощетяване на държавата чрез фалшифициране на бандероли за цигари и алкохол. Поискахме поставяне на бандеролите за алкохолните напитки под прозрачна капсула и без залепване, за да има видимост над номера при извършване на проверки от Агенция „Митници“;

Противопоставихме се на кражбите при приватизацията на болниците и предложихме промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол;

Предложихме и отстояхме в НС въвеждането на облагане с данък при сделката (т.е. в България) на продажбата на активи или дялове от страна на офшорни компании, както и забрана за достъп до публични средства – общински, държавни, европейски – на офшорни фирми и български фирми с офшорен капитал;

През ноември 2008 г. ЕНП поиска от министър-председателя на Р България Национален дебат за три основни приоритета:

Обществен договор за политика „Чисти ръце” и борба с корупцията, организираната престъпност и финансово-политическите монополи в страната.

България и финансово-икономическата криза – мерки за запазване на макроикономическата стабилност и намаляване на опасността и последствията от безработицата.

Национална политика за ефективно интегриране в Европейския съюз и достигане на критериите за прозрачност.

 

Интервюта

Позиции