Парламентът да обяви Мораториум върху ползването на СРС

Дата: 11 Януари 2011 Автор: ЕНП

ДЕКЛАРАЦИЯ
НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Единна народна партия изразява острото си отношение от безогледния начин на употреба и злоупотреба със Специални разузнавателни средства (СРС). Предварително искаме да е ясно, че става въпрос не за леви или десни позиции, а за уронване на демократичните устои на страната и нарушаване на конституционни права. Скандалът, който тресе страната в последната седмица е показателен за начина, по който се управлява България.
Единна народна партия смята, че управление базирано на страх, подлост, омраза и подозрителност е близо до диктаторско разбиране за държава.
Случаят „Горна Оряховица” и добилите публичност разговори Дянков-Танов ясно показват, че СРС се ползват не за събиране на доказателства, а за шантаж и политически манипулации. Когато една власт, в лицето на ГЕРБ, не знае как да ползва или злоупотребява с дадените й правомощия е време да бъде санкционирана от Народното събрание.
Изпълнителният съвет на Единна народна партия предлага парламентът да обяви Мораториум върху ползването на СРС до изясняване на случаите с изключение на казусите засягащи националната сигурност. Единственият начин, по който Министър-председателят и изпълнителната власт могат да излязат с достойнство от тази ситуация е да кажат цялата истина за начина и фирмите, от които е финансирана политическата им дейност и да докажат на практика, че не държат политически чадър над контрабандата в страната, заяви председателят на ЕНП Мария Капон. Премиерът трябва да поеме политическата отговорност за наложения стереотип при използването на СРС, каза още г-жа Капон.
Политиката за управление „Чисти ръце”, която Единна народна партия обяви през 2007 г., не е набор от декларации за лустрото на едно управление, а реални стъпки, които показват способността да се провежда нов тип управление, различно от практиките на Тройната коалиция.
София, 11 януари 2011 г.