Под усмивката на министъра, бюджетът за култура намалява

Валентина Василева

Правителството планира да намали парите за култура до 0.4% от БВП до 2025 г.

Все още добре си спомняме стила на управление на Борисов, който беше майстор в запушването на устите с пари от бюджета, след всеки разгорял се скандал. Това не укрепи управлението му, нито повлия на сриващият се рейтинг на ГЕРБ, още по-малко реши каквито и да било кризи в секторните политики.

На 8-ми април се разрази скандал след романтично-игривото селфи на министъра на културата, което взриви социалните мрежи и предизвика множество коментари, стигащи до искане на оставка. В отговор на това, министър Атанасов обеща ежеседмични видеа, в които да дава отчет за работата на министерство.

Щяхме да го преглътнем, въпреки спомена от борисовото откупуване на скандали, но успоредно със съобщените милиони по програми на Национален фонд „Култура“ излезе одобреният от МС „Проект на средносрочна бюджетна прогноза 2023 – 2025г.“ От документа разбираме, че бюджетът за култура се предвижда да намалее от 0,6% за 2022г. до 0,4% през 2025г. Т.е. нещата ще се влошават и вече сме предупредени.

Очевидно за „Продължаваме промяната“ обещанието бюджетът за култура да достигне 1%, е било просто предизборен блъф. Не чухме от министър Атанасов нито дума за обещаното, спрямо тази прогноза или трябва да тръпнем за следващо видео? Каква е била позицията му по този въпрос и съответно има ли въобще позиция на Министерство на културата? При положение, че в момента бюджетът на министерството е недостатъчен, то как министърът мисли да управлява следващата година с прогнозен бюджет от 0,5% и до края на мандата си с 0,4%, ако приемем, че той ще бъде реализиран до край?

Тази ситуация има две обяснения. Едното е, че Министерство на културата се управлява от Асен Василев, а ролята на министър Атанасов е да залива ефира с момчешка невинност и инфантилна романтика. Второто обяснение е, че зад тази инфантилност се крие липсата на план за развитие на българската култура. Културният сектор несъмнено има нужда от реформа, но тази реформа трябва да се случи през ясна стратегия, която да мине задълбочено обществено обсъждане, а не през тихо и потайно пренасочване на средства. Тогава ще имаме ясна философия какви обеми от бюджета трябва да преминат на проектен принцип и кои да останат за традиционна подкрепа на държавните и общински културни институти.

За разлика от бизнеса, повишеният бюджет на проектно финансиране, без ясни критерии за създаване на стойностен културен продукт, ще увеличи – по линия на най-малкото съпротивление – производството на халтура. А това е най-плодородната почва изкуството да премине в сферата на обслужването и пропагандата, до степен да нанася щети.

Философията на устройството и развитието на държавите в Европа са свързани с предимно бюджетно финансиране на културата от държавата. Ако министър Атанасов не е запознат, то вместо да кима на финансовия министър, е добре да прегледа бюджетите на страните-членки на ЕС за култура и да види каква част заема частният сектор.

Романтичните прочувствени селфита са приятни, когато от прозореца на министерството виждаш, че подопечните ти са символ на просперитет и пример за високи достижения. Когато се усмихваш, за да прикриеш нечии планове, се нарича цинизъм.

 

Валентина Василева

Председател на Единна народна партия, част от движение „Ние идваме!“