ПОЗИЦИЯ на ЕНП във връзка с информацията за приемането на затворници от Гуантанамо

Дата: 15 Декември 2009 Автор: ЕНП

Единна народна партия водена от разбирането си за евроатлантическа солидарност сме длъжни да поставим няколко въпроса пред българското общество и управляващите.
1.    Кой даде мандат на вътрешния министър да започне преговори с представители на американската администрация за приемане на затворници от базата-затвор в Гуантанамо на българска територия?
2.    Как е координирана позицията на българското правителство с европейските ни партньори, след като според влезлия в сила договор от Лисабон имаме евроминистър на външните работи?
3.    Смята ли българското правителство, че българското общество е достатъчно информирано за характера на опасността, която приемаме на наша територия?

 1.  Какви са гаранциите за българските граждани, след като дори сме извън зоната за сигурност на Шенген и наясно ли сме, че ставаме потенциална мишена за ответна реакция на международни терористични групи?
  5.    Как български правоохранителни органи ще гарантират сигурността на гражданите при гореизложените обстоятелства, след като дори проблемът с отвличанията от местни криминални групи представлява непреодолимо препятствие на този етап?
  6.    С акта на т.нар. приемане на един или повече затворници от Гуантанамо или други затвори на специален режим не се ли узаконява вече съществуващо положение в страната ни?
  7.    След като е добре известно, че голяма част от затворниците в Гуантанамо са хора с без влезли в сила присъди то има ли правна база, която да легитимира престоя им в България в място за лишаване от свобода, според българското законодателство?
  Затварянето на Гуантанамо е хуманитарен акт извършен благодарение на дългогодишния натиск на европейски и американски граждани за съхранение на Ценностите и Правата на Човека, който залегна в предизборните обещания на президента Обама. Това действие не засяга пряко системата и съюзните договори за сигурност на Северноатлантическия пакт!
  Вярваме, че за правителството на първо място са интересите и сигурността на българските граждани.

  София, 15 декември 2009 г.

Изпълнителен съвет на Единна народна партия