ПОЗИЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Дата: 25 Януари 2010 Автор: EНП

Единна народна партия смята за абсолютно несериозно един проблем, който българската държавна администрация наследява от правителство на правителство да се превръща във вътрешнополитически водевил. „Несериозни са обясненията за някакви зли, анонимни чиновници криещи писма от Брюксел. Подобна кореспонденция е с много адресати и е публична както от страна на подателя, така и от страна на получателя”, каза председателят на Единна народна партия Мария Капон.
Истината е, че към страната ни има отправено много сериозно предупреждение и това личи в писмото на генералния директор на ГД „Регионална политика” в Европейската комисия г-н Дирк Анер до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Ако България не реагира адекватно е ясно, че съществува риск да загубим около 2 млрд. евро и то точно в период на криза, заяви г-жа Капон. През лятото на м.г. хората дадоха доверието си на „Граждани за европейско развитие на България”, а не на Граждани за европейско разследване на България. Ако миналото управление има някакви грехове категоричните обещания бяха да се потърси сметка за тях, но основното беше обещанието да станем развита страна. Ако ли не, става дума за обикновена липса на административен капацитет или още по-лошо  нежелание да се спазват сроковете и процедурите на Европейската комисия, защото от проблемите описани в писмото на г-н Дирк Анер ясно се вижда, че те са сходни в почти всички сектори. Политическите назначения на зам.-министри очевидно не оправдават очакванията. Най-тревожното, за което не можем да виним днешното правителство, е, че липсата на усвояемост на средства за периода 2007-2013 г. дават основание за намаляване на парите за България и предоставянето им на други държави, които ще могат да ги използват ефективно в този период.
Надяваме се дните до края на месеца интензивно да се използват не за вътрешнополитически ПР, а за предпазване на страната ни от нов, шумен провал по линия на евросредствата, който този път ще се отрази директно върху джоба на всеки българин, каза още председателят на Единна народна партия.