ПОЗИЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕНП МАРИЯ КАПОН ПО МЕРКИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА БОРБА С КРИЗАТА

Дата: 01 Април 2010 Автор: ЕНП

Търси се алиби за вдигане на ДДС
Антикризисните мерки предложени от правителството са закъснели и половинчати. Те няма да вкарат в хазната повече от 500 млн. лева. Няма и предложен график за разплащане с фирмите и другите задължения на държавата. Орязването на разходите с 10% без детайлен преглед на цялата разходна част е събитие, което вече сме виждали. Съкращават се незаети щатове, освобождават се малки групи служители, обикновено неудобни на управляващите. Сега е моментът ГЕРБ да си спомни за обещанията за програмно бюджетиране.
Мотивът, че към сключените договори кабинетът е открил допълнителни анекси, 9 месеца след встъпването си в длъжност е несериозен и служи за алиби, за оправдаване на нуждата от вдигане на ДДС. На практика и главният прокурор потвърди, че тези договори при всички положения трябва да бъдат изпълнявани, което трябва да охлади бодрия ентусиазъм на вицепремиера и да ни подготви за реално вдигане на ДДС.
Във време на икономически спад фалитите са често явление и ефективните държавни регулации трябва да гарантират вземанията, но не само тези на държавата от неплатени данъци и осигуровки, а и частните вземания. Държавата не бива да има привилегия при тези взимания. Трябва детайлен прегледна структурата на бюджетния дефицит, ефективно използване на еврофондовете и програма за оземляване на млади фермери, вместо елементарна разпродажба на държавна земя.
Силата на пазара и предприемаческият дух ще дадат много повече възможности за излизане от кризата, отколкото анулирането на договори, фалирането на фирми и освобождаването на работници, които ще се наредят в армията от безработни пред министерството на Тотю Младенов. Изискват се много по-сериозни ограничения в разходната част и ясни стимули за бизнеса.
В момента ставаме свидетели на политическа нерешителност и икономически, и бюджетен конформизъм, които ще бъдат платени от българските граждани.
София, 1 април 2010 г.