Поредният провал на правителството на ГЕРБ на европейска сцена е на лице

Дата: 23 Декември 2010 Автор: ЕНП

ДЕКЛАРАЦИЯ
НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Поредният провал на правителството на ГЕРБ на европейска сцена е на лице. Голямата външнополитическа цел, която е под въпрос, този път е влизането ни в Шенгенското споразумение. Същите фалшиви очаквания даде правителството преди година за влизането ни в Еврозоната и ЕРМ 2. Очевидното за партньорите ни от Европейския съюз несправяне с проблемите на корупцията и организираната престъпност у нас се представя единствено като наследени проблеми, които днес управляващите с изненада откриват. За пореден път бе дадено да се разбере, че интегрирането на страната не е въпрос на лични взаимоотношения и потупвания по рамото, а въпрос на правила и реформи, които да предизвикват дългосрочно доверие в партньорите ни.
Разделянето ни от Румъния ще бъде грешка, защото всеки успех за Румъния е успех и за България, и обратно, и това се видя и при присъединяването ни към Евросъюза. В този смисъл съглашателският тон на българският премиер е лош знак. Сега е времето да разгледа отново изискванията и даде ясна оценка по месеци за целите, които трябва да се постигнат. Първата битка е да отпадне механизмът за мониторинг по „Правосъдие и вътрешни работи”. Хвърлянето на обвинения само към други виновници, обичайните заподозрени от Тройната коалиция, президент или досиетата, само рушат и без друго крехкият имидж на България.
Призоваваме българското правителство да се заеме отговорно с ангажиментите си пред страните от Евросъюза, защото наивните обяснения за българската публика очевидно не са валидни пред правителствата в Берлин и Париж. Не трябва да забравяме, че Европейската комисия е пазител и охранител на интересите на европейските граждани, в това число и на българските.

София, 23 декември 2010 г.