Превръщането на „Златен Орфей“ в пенсионен фонд е унизителен предизборен пазар

Раздаването на пенсии за артисти под формата на награди е знак, че управляващите възприемат българския артист за придворен шут и мечка на въже. Този акт на „загриженост“ към дейците на културата се наложи като традиция от управлението на еднокнижника Борисов, чрез придворни министри като Рашидов и Банов. Като част от „загрижеността“ и на двамата можем да припомним, как първият заплашваше с уволнение журналиста Георги Ангелов за това, че го критикува и предлагаше 100 лв. на хориста от „Йоан Кукузел“ Георги Петров, поискал хонорар за участие в концерт, за „да спре да пее“. Банов затвори театрите и концертните зали, отпускайки уж помощи за свободните артисти, но под формата на потребителски кредити от банки, за които те се оказаха в списъка на „неблагонадеждни професии“ за заемополучатели. Към днешна дата не чухме той да има реакция към неадекватните заповеди на министъра на здравеопазването – концертите са забранени, но спектаклите не са?! Публиката в салона е 30% със спазване на дистанция, но артистите можем да ги жертваме без дистанция и ги жертваме успешно?! Спортните зали са отворени за тренировки, но школите по танци са затворени, като епидемиологично опасни?!

На този фон от „грижи“ за твореца се сещаме предизборно за това, че някой трябва да спаси управлението от неудържимия гняв и омраза на хората. Кой да бъде това? Разбира се, че са любимите ни български естрадни изпълнители. Тези от тях, които тръбят от десетилетия, че имат  проблем в социалното си осигуряване. Другите гилдии са лесни за държане – повечето са на заплата. Сега е моментът да им „подхвърлим“ парченце хляб и те да запеят предизборно „Хвалим те, господарю и благодарим!“.

„Методите на еднокнижника, ограбващ ни всеки ден, са ясни – унижение и противопоставяне. Те са винаги на наш гръб и за наша сметка“, каза председателят на Единна народна партия Валентина Василева, класически пианист. „Гилдията трябва да отвърне достойно на това, за да остане в сърцата на хората и да бъде пример за нравственост, морал и достойнство, какъвто е дългът на  всеки артист пред обществото. В противен случай любимците ще се превърнат в лоши подгласници на примитива“, категорична бе Валентина Василева.