Преработеният План за възстановяване и устойчивост трябва да е много повече от изливане на асфалт и раздаване на пари

Мария Капон в НС
Мария Капон в НС

Планът за възстановяване и устойчивост не е изливане на асфалт и раздаване на пари. Той трябва да е ефективен инструмент за трансформиране на България, така че да се докоснем до интелекта и да се откъснем от корупцията. Това каза народният представител Мария Капон, един от инициаторите на изслушването на заместник-министър председателя Атанас Пеканов, свързано с промените, направени от служебния кабинет по плана и готовността му за внасяне в Европейската комисия.

Мария Капон подчерта, че говори за производство на интелект, който повишава БВП и превръща страната ни в модерна и конкурентоспособна европейска държава. „Нужно е да изградим необходимата инфраструктура за общество, което окуражава предприемачеството и осигурява подкрепа за малкия и среден бизнес. Говорим за създаването на система, която подкрепя иновациите и която поставя човека в центъра на управлението; за съществена реформа на здравеопазването, която да улесни достъпа и да повиши капацитета на здравните заведения в цялата страна; за цялостна реформа в образованието, която да подготви младите поколения за бъдещия пазар на труда. Това ще направи България атрактивно място за инвестиции и живот и отговорността за постигането на тези цели се пада на нас днес“, подчерта от парламентарната трибуна Мария Капон.

По думите й в условията на безпрецедентната пандемия заради Covid-19 и последвалата икономическа криза, Европейският съюз е предложил най-големия инвестиционен инструмент в историята си – фондът „Следващо поколение на ЕС“, за да стимулира реформите в държавите-членки. От тях България се очаква да получи 6,3 милиарда евро, които да инвестира в зелен преход, дигитална трансформация, в реформирането на енергетиката и здравеопазването си, в политики за следващото поколение, децата и младежите. Преработката на плана, чието внасяне към Европейската комисия беше нарочно саботирано от предишното правителство и който тогава беше написан в пълна липса на прозрачност и без необходимото обществено обсъждане, бе важно и в спешен порядък. „Всяко забавяне в изработката и предаването на Плана е забавяне в инвестирането на средствата в българската икономика. За нас е от съществено значение планът не просто да позволи разходването на едни средства по модела на управление от последните 12 години, а да послужи като напълно целесъобразен инструмент за промяна на България. Очакването на българските граждани е, че допълнителното време, което служебното правителство получи, е използвано за усърдна работа за повишаване качеството на плана и за превръщането му в инструмент за модернизация на страната ни“, категорична бе Мария Капон.