ПРОЕКТ ЗА ДЕКЛАРАЦИЯ за подкрепа на Белоградчишките скали…

Дата: 24 Март 2009 Автор: ЕНП

Ние, народните представители от 40-то Народно събрание на Република България, заявяваме единодушната си подкрепа в глобалната инициатива „Новите седем чудеса”, в която една от включените природни забележителности са Белоградчишките скали.

Приветстваме тази глобална инициатива заради демократичния й характер, заради новаторския й подход, но и заради шанса, който предоставя на България да добие широка известност. Искаме Белоградчишките скали да са един от онези седем символа, наричани „чудеса на света”, които обединяват човешкото преклонение пред природното и културно разнообразие на нашия свят.

В същото време си даваме сметка, че за да бъде българското участие пълноценно е необходима подкрепа от всеки българин, в това число и от нас като народни представители.

Като признаваме, че широката обществена подкрепа в тази кауза може за десетилетия напред да популяризира България – не само като географско понятие, но и като бит, култура и традиции, и не на последно място като туристическа дестинация, ние апелираме към всички българи да подкрепят Белоградчишките скали като едно от новите чудеса на света. За да успеем, трябва да сме единни, а това единство ще ни донесе не само национално самочувствие и гордост, но и ще предизвика света да преоткрие България и да гледа на нас с нов поглед – на любопитство, възхищение и признание.