Промяна, а не реставрация!

Отровното трио, Единна народна партия

В рамките на естествените кадрови промени на всеки новоназначен кабинет, с изненада научихме от медиите за назначението на г-н Стамен Янев на длъжността Изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Очакванията на гражданите и на политическите сили, изправили се срещу досегашния режим, не са свързани с назначаването на висши постове на кадри, заемали политически длъжности в кабинета на Бойко Борисов. За нас това е вкопаване във властта на втория ешелон на ГЕРБ и предизвиква съмнение за задкулисни партньорства. Сигурни сме, че тези съмнения могат да бъдат изчистени.

Г-н Янев ръководеше Българската агенция за инвестиции точно във времената, когато приятелските бизнес кръгове на властта биваха предпочитани пред чуждите инвеститори, а те на свой ред напускаха България.  Страната ни пропусна много възможности да се позиционира като привлекателна инвестиционна дестинация.

Обратно – очаквахме проверка на г-н Янев като шеф на агенцията по обществени поръчки по европейски програми, проведени по меко казано съмнителен начин. Заемането на този пост блокира тази възможност и дава шанс следите да бъдат заметени.

Аргументът за назначението на г-н Стамен Янев е дългия му опит, но в модерната ни история Бойко Борисов има най-голям опит като премиер?! С акта на назначение даваме сигнал на чуждите инвеститори, че от страната ни могат да очакват същата политика, като до ден днешен. Същият господин е в управлението на Българската банка за развитие, като председател на Надзорния съвет, където човек не можеше да попадне без благословията на официалните и неофициалните центрове за влияние, които до вчера управляваха България.

Ние категорично подкрепяме  преструктуриране на БАИ и смяна на нейното ръководство, но не и реставрация на хора, които представляват властта, отхвърлена от българския народ на избори.

Отровното трио и Единна народна партия – част от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“