Русия трябва да ни компенсира за всички щети и пропуснати ползи

Дата: 06 Януари 2009 Автор: ИС на ЕНП

Всички, които целенасочено оставиха страната ни в тази зависимост, трябва да изберат между българските национални интереси и личните си политически или корпоративни пристрастия и да понесат своята морална отговорност.

 

 

ПОЗИЦИЯ 

На Единна народна партия

Във връзка със спирането на доставките на газ от Русия към България 

България е в криза, а енергийният баланс на страната е пред срив с тежки икономически и социални последици.

Единна народна партия смята, че българското правителство трябва ясно да заяви пред обществото какви са мерките за изход от ситуацията със спирането на доставките на газ от Русия. За нас е ясно, че кризата е резултат от спор на Москва с трета страна и е абсолютно недопустимо да бъде ощетявана България както от гледна точка на търговските договори, така и от политическа гледна точка.

Правителство трябва ясно и без отлагане да декларира какви компенсации са предвидени в договора ни с Русия. Този в не малка степен анонимен за българските данъкоплатци договор, който според г-н Румен Овчаров ни гарантираше доставки на газ за десетилетия напред, трябва да ни компенсира за всички щети и пропуснати ползи. Очакваме българското правителство да ги предяви на руската страна.

Създалата се ситуация още веднъж доказва, че страната ни не може да е изцяло зависима единствено от доставките на руски газ. Всички, които целенасочено оставиха страната ни в тази зависимост, трябва да изберат между българските национални интереси и личните си политически или корпоративни пристрастия и да понесат своята морална отговорност.

06.01.2009 г., София

Изпълнителен съвет
на Единна народна партия