Управлението на ГЕРБ е непрозрачно и хаотично, уволненията – унизителни

Дата: 18 Май 2011 Автор: ЕНП

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ

Управлението на ГЕРБ е непрозрачно и хаотично, уволненията – унизителни

Единна народна партия смята поредната порция от уволнения по върховете на изпълнителната власт за унизително обстоятелство показващо за пореден път непрозрачния начин на управление.
След очевидния натиск, чрез който си тръгна Христина Митрева от поста управител на Националния осигурителен институт при липса на каквито и да е аргументи последваха слухове за оставки на зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова и зам.-министъра на енергетиката Марий Косев, които цял ден търсиха своето потвърждение. Липсата на мотиви във втория случай дава широка възможност за предположения, че това отстраняване е пряко свързано с преговорите по проекта „Белене” и с накърнените корпоративни интереси при внасянето на закона за ВЕИ. Очевидно като награда за провалените инвестиции от около 600 млн. евро в сектора на възобновяемите източници за мястото на Косев е предложен депутата от ГЕРБ Делян Добрев.
Освобождаването на транспортния министър Александър Цветков, на Божидар Нанев, Румяна Желева, Ана-Мария Борисова, Божидар Димитров също показват ясна тенденция за двоен стандарт или за липса на публично изразени мотиви от управляващите за несправяне или злоупотреби с работата. Думата оставка загуби смисъл при управлението на ГЕРБ като вид лично волеизявление, а се превърна в синоним на думата уволнение, което освобождава от отговорност премиера да обяснява мотивите си. Дотук всички освободени са невинни и прекрасни хора, но по незнайни причини биват освобождавани. Очевидно е, че критериите за присъствие във властта не са свързани с професионална пригодност или политическа програма, а с лични симпатии на един човек или корпоративен лобистки натиск от друга страна, но и в двата случая не става дума за механизми, които са известни в публичната демокрация. Начинът, по който се освобождават хора от правителството е абсолютно адекватен на начина, по който се назначават. Затова освен с липса на прозрачност днешното управление спокойно може да се опише като хаотично. Според Единна народна партия в условията на криза България не може да си позволи лукса държавата да бъде ръководена по този начин.

София, 18 май 2011 г.