Цветанка Иванова-Стоянова за която правото не е просто професия, а житейски избор

Цветанка Иванова-Стоянова - 13 МИР – Пазарджик, с преференция 102 в 25 МИР – София
Цветанка Иванова-Стоянова - 13 МИР – Пазарджик, с преференция 102 в 25 МИР – София

Родена съм във времето на зрелия социализъм. Спомням си опашките за банани и портокали за Нова година, купонната система за основни храни и горива, както и как баща ми ме носеше върху раменете си на най-големия митинг по улиците на София. Бяхме отишли, за да кажем, че сме свободни. Спомням си ентусиазма на първите протести и демократични митинги в България, еуфорията от свалянето на един диктаторски режим и надеждите за очакваното по-добро бъдеще.

Любовта ми към чуждите езици се прояви още по време на средното ми образование, където предпочетох езика на правото – френския език. Истината е, че от първи клас изучавах английски по избор на родителите ми, но им се противопоставих и записах френски. После пътят ми ме отведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където продължих със специалност „Право“, а едновременно с него завърших и специалност „Международни отношения“. Но не спрях дотук – завърших и магистратура по „Многостранна дипломация и международни организации“.

Но да се върнем на правото – никога не съм се съмнявала, че това ще е не само моята професия, а моят житейски избор. За съжаление, често пъти законът и институциите в България са препятствие пред справедливостта. Мога да го твърдя, защото в годините съм се борила за правата на гражданите срещу корпорации и монополи. Не съм съгласна да живея в свят, в който доставчиците на справедливост са хора като Петьо Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса. Не съм съгласна начело на държавното обвинение систематично да бъдат назначавани лица, за които има наличие на безспорни факти, че са компрометирани. Няма да стоя и да гледам безучастно как правораздавателната система се превръща в инструмент на овладяната държава. Образованието, моралът и принципите не ми го позволяват. И вместо да се оплаквам от кривиците, се включих като учредител в сдружение НИЕ ИДВАМЕ на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. С единомишленици можем да постигнем повече и да преобърнем повече от лошите неща към добро.

Вярвам в силата на гражданското общество и в тази на отделния гражданин. Вярвам, че през последните години обществото ни извървя дълъг път, а протестите от 2020 година бяха своеобразна кулминация на гражданските инициативи през целия ни преход. Тогава гражданите не излязоха да протестират за цената на хляба, за цената на парното или тази на тока. Тогава излязохме по площадите в цялата страна, за да кажем НЕ на въпиещата КОРУПЦИЯ. Тогава излязохме, за да кажем ДА на европейския модел на обществено развитие и демокрацията, които бяха и все още са под заплаха и изискват ежедневна грижа. И както е казал Гьоте: „За живот и свобода е достоен само онзи, който всеки ден влиза в бой за тях”. НИЕ ИДВАМЕ и сме готови за битка!

Гласувайте за Цветанка Иванова-Стоянова с ✅ 21 в бюлетината в 13 МИР – Пазарджик, с преференция 102 в 25 МИР – София и с преференция 104 в изборите за Европейския парламент. НИЕ ИДВАМЕ!

#Ниеидваме